Най-бедните пенсионери ще получат по 100 лв. добавка за Великден

Пенсиите за май ще бъдат изплатени по-рано

Със 139 гласа „за“, без гласували „против“, депутатите решиха пенсионерите с най-ниски пенсии да получат по 100 лв. за Великденските празници, а останалите – нищо, предаде БГНЕС.

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, “Възраждане”, ИТН и част от БСП, депутатите решиха пенсионерите, намиращи се под прага на бедност, тоест с пенсия до 526 лв., да получат по 100 лева Великденска добавка.

Предложението е внесено от ГЕРБ-СДС и ДПС и на първо четене гласеше пенсионерите да получат по 75 лв., след промените на второ гласуване в комисия, се реши великденската добавка да бъде 100 лв. От БСП излязоха с контрапредложение.

“Ние предлагаме добавки за всички пенсионери, за тези с пенсия до 526 лв. по 100 лв. и по 50 лв. за всички останалите”, предложи лидерът на левицата Корнелия Нинова, след което подчерта, че отхвърля твърдението за липса на пари в бюджета за тази мярка. “Ние като бяхме на власт имаше 70 лв. за всички пенсионери”, припомни Нинова.

От ПП-ДБ също контрираха, подчертавайки, че няма да делят пенсионерите по време на най-светлите празници.

В пленарна зала депутатите отхвърлиха предложението на БСП по 50 лева Великденски добавки да получат всички пенсионери. Георги Свиленски от левицата се обърна към народните представители от ПП-ДБ с упрек, че в зала четат писма, в които ги призовават да не делят пенсионерите, а в зала гласуват против.

От НОИ пък съобщиха, че пенсиите за месец май, заедно с одобрената добавката, ще бъдат изплатени по-рано. Тази година Великден е на 5 май, готовността е пенсиите да бъдат изплатени на 2 май.

Обикновенно пенсиите се изплащат от 7-мо до 20-о число по наредба, но във връзка с предстоящите Великденски празници, това ще стане по-рано.

„Единственият работен ден е 2 май, така че ще ги изплатим по-рано. Днес ми предстои среща с Български пощи, създали сме съответна организация. Чрез банките, НОИ превежда парите в края на месец април“,  заяви пред медиите в парламента подуправителят на НОИ Весела Караиванова-Начева.

Тя даде заявка, че НОИ ще направи каквото е необходимо, за да могат да достигнат сумите до хората за празниците.