Над 970 деца и ученици ще се обучават в училищата на община „Тунджа“

В празник за ученици, родители и учители се превърна първият учебен ден за тунджанските училища, които откриха с официални церемонии учебната 2021 – 2022 година.

Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев откри учебната година в изцяло обновеното основно училище в с. Бояджик, ремонтът на което е най-голямата инвестиция в образователната инфраструктура на общината, финансирана по проект от Програмата за развитие на селските райони.

Общо 92 ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с . Бояджик ще се обучават в напълно обновена училищна сграда, ремонтиран физкултурен салон и ще се отопляват с нова отоплителна инсталация.

„Без качество на образованието няма да имаме качество на живот, няма да бъдем просперираща нация и да имаме силна държавност. Нека заедно отстояваме правото на нашите деца да получават качествено образование. Нека заедно и непрестанно работим за една прекрасна мечта и бъдем обединени от една обща цел – да живеем в един високо образован, духовно просветен и свободен свят“, обърна се в приветствието си към учениците, учителите и родителите в с. Бояджик и в поздравителния адрес към всички училища кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев.

Той връчи лично и подаръците на първокласниците – раничка с книжките „Приказки за първолака“ с негово обръщение към децата и „Омайниче и бръмбазъче“ от Иван Гранитски.

Председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова присъства на откриването на учебната година в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с. Веселиново, зам.-кметът Татяна Стоева – в Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“ с. Скалица, зам.-кметът Светла Стоянова – в ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ с. Роза, секретарят на общината Галина Иванова – в ОУ „Христо Ботев“ с. Кукорево, директорите на дирекции Владимир Стоев – в ОУ „Христо Ботев“ с. Ботево, Андон Кръстев – в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с. Дражево, Мария Попова – в НУ „Васил Левски“ с. Завой, Диана Иванова – в Обединено училище „Васил Левски“ с. Тенево и началникът на отдел „Образование – предучилищна подготовка“ Добринка Ангелова – в НУ „Св. Климент Охридски“ с. Завой.

Общо 971 деца и ученици ще посещават десетте тунджански училища през новата учебна година, стана ясно след подадени от директорите данни след началото на първия учебен ден.

В подготвителни групи към училищата се обучават 33 деца, в начален курс – 444, в основен – 375, а в среден курс – 119.

През новата учебна година двете училища, предоставящи средно образование в община „Тунджа“, имат успешен прием. В Обединеното училище в Тенево в 8 клас ще се обучават 22 ученици по две специалности новата „Производство на хляб и на хлебни изделия“ и „Шлосерство“, а 23 ще изучават професията лозаро-винар.

Всички осмокласници получиха от община „Тунджа“ еднократно финансово стимулиране, осигурено от средствата от благотворителната коледна кампания.

Всяко от десетте училища получи за първия учебен ден и пакета с 40 дарени книги от издателство „Захарий Стоянов“.