Над 50 групи и индивидуални изпълнители на празника в Генерал Инзово

Общинският празник на хармонията и красотата „От Цветница до Гергьовден“ събра за 22-ри път любителите на фолклора и на традициите в с. Генерал Инзово. Над 50 участници – певчески и танцови групи и индивидуални изпълнители от община „Тунджа“, Стралджанско, Сливенско и Варненско, се изявиха на сцената на НЧ „Никола Й. Вапцаров – 1926“.

И тази година тунджанските самодейци бяха преобладаващи – 23 групи и индивидуални изпълнители от 14 села, а голяма част от индивидуалните изпълнители бяха с тунджански корен.

Празникът започна с гайдата на Виктор Иванов, който е с генералинзовски корен и продължи с децата кукери на с. Кабиле, които огласиха читалището с хлопките си. Причината те да са част от Общинския празник на хармонията и красотата беше желанието на председателя на журито проф. Крум Георгиев да им връчи диплом на Община Стара Загора за участието им във фолклорен празник, в който за първи път наградата за кукери се връчва на детска група, толкова е било впечатлено от изпълнението им журито.

Гост на празника беше заместник-министърът на земеделието Георги Събев, който поздрави участниците, че търсят и ценят красотата, че възпитават в децата си любов към традицията. Той поздрави и Община „Тунджа“ за поредицата инициативи, посветени на 22 април – Денят на Общината.

Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев благодари на сърцатите самодейци, които превръщат „От Цветница до Гергьовден” в зареждащ и запомнящ се празник и лично на Янка Лилова  за идеята, за енергията и всеотдайността, увлякла стотици и създала едни от най-красивите пролетни празници в общината.

Празникът отново се превърна в пъстра фолклорна пролетна палитра, а децата, облечени в народни носии и представящи своите таланти, бяха най-прекрасните изразители на хармонията и красотата. Най-много усмивки и овации обра малката Никол, която е само на 1 година и 3 месеца, но вече гордо носи своята носия и се радва на народната музика.

Пред пълната зала самодейците пяха, танцуваха, представиха обичаи, за да покажат, че в „Тунджа“ традициите са живи и я има приемствеността.

Организатори на празника бяха Община „Тунджа“, кметство Генерал Инзово, НЧ „Никола Й. Вапцаров – 1926“ с. Генерал Инзово. Проявата беше част от празничната програма за Деня на общината – 22 април.

Част от празника беше и базар на производители, които представиха мед и пчелни изделия, цветя, зеленчуци, зимнина, сувенири и народни облекла.

Класиране на участниците в 22-то издание на Общинския пролетен празник на хармонията и красотата “От Цветница до Гергьовден”:  

 

ПЪРВО МЯСТО:

Лазарки с. Кабиле

Мария Маринова – град Варна

Обединен детски комплекс – Ямбол

Герга Иванова- ОУ „Й. Йовков“ Ямбол

Хор „Е. Граматикова“-Ямбол

ПК „Н. Царев“ – Ямбол

Тодор Панайотов – Ямбол

Памела Лилова – с. Завой

Божидар Иванов -Ямбол

Йоанна Иванова – Ямбол

Радка Василева – с. Победа

с. Миладиновци

Певческа група с. Кукорево

Танцов състав – Кукорево

Джулияна Иванова- Ямбол

Мадлен Иванова  – Ямбол

Митка Тодорова – Хаджидимитрово

Димана Демирева -Ямбол

Янимир Демирев – Ямбол

НЧ „Зора“ – Ямбол

Кристиян Банов -Ямбол

с.Чокоба, обл. Сливен

Ванеса Кючукова -Ямбол

Божидар Димитров – Ямбол

Мария Димитрова Иванова – Ямбол

ОУ „Й.Йовков “  – Ямбол

 

ВТОРО МЯСТО:

ДГ „Пламъче“ – Ямбол

ОУ“П. Р. Славейков“ – Ямбол

Певческа група с. Иречеково

 

ТРЕТО МЯСТО:

Детска градина с. Кабиле 

Детска група с. Дражево

Детска група с. Хаджидимитрово

Двете танцови групи при читалище „Умение“  гр. Ямбол

 

П Л А К Е Т И

Певческа група -Бояджик

с. Победа

с. Завой

с. Ген.Инзово – „Акбунарчета“

с. Хаджидимитрово

с. Дражево – училище

с. Маломир

Танцова формация „Магия“ с. Бояджик

с. Меден кладенец

Певческа група с. Веселиново – Пенсионерски клуб и Читалище

 

С П Е Ц И А Л Н И  Н А Г Р А Д И

с. Дражево  – читалище

с. Тенево – певческа група

с. Стара река – танцов състав

 

ОБРЕДНИ ХЛЯБОВЕ  И ЯЙЦА

Ангелина Динова – Миладиновци

Читалище с. Дражево

Пламена Стоянова – Хаджидимитрово – великденски яйца