Над 2250 ямболски фирми вече декларираха данък печалба

Повече от 2250 фирми от Ямбол изпратиха по електронен път попълнени формулярите за данък печалба, който се декларира съгласно Закона за корпоративното подоходно облагане. Това са над 60 процента от декларациите, които НАП – Ямбол очаква да бъдат получени до изтичането на крайния срок 30 юни.  Това е срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък /чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни. Формулярите се приемат онлайн чрез квалифициран електронен подпис /КЕП/.

От НАП напомнят още, че срокът за деклариране и внасяне на данъка и окончателните социални и здравни осигурителни вноски за лицата, извършващи дейност като едноличен търговец, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане е 30 юни. До края на юни, заедно с годишната си данъчна декларация, те трябва да подадат и декларация образец № 6 с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски. 

Подаването на данъчните и осигурителни декларации и документи, както и плащането към бюджета, се извършват онлайн чрез портала за е-услуги: https://inetdec.nra.bg/, с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП за физически лица или квалифициран електронен подпис (КЕП).

Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 9.00 часа до 17.30 часа в делнични дни. Обаждането е на цена по тарифите на съответния оператор.