Над 2000 именици празнуват на Йордановден в община Ямбол

На 6 януари честваме Богоявление /Йордановден/. Това е един от най-големите християнски празници. На този ден Свети Йоан Кръстител кръстил в река Йордан Иисус Христос.

Православието обединява Богоявление с празника Кръщение Господне, приемайки, че при кръщението на Иисус на река Йордан Бог се появил в своята триединна същност: Синът – Христос, Светият дух – във вид на гълъб, който каца върху Христос, Бог Отец, който оповестил, че Христос е Негов Син: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Оттук и названието на празника – Богоявление.

В българския обреден календар за дните до Йордановден се смята, че са опасни и по земята бродят демони и караконджули – наричат се „Мръсни дни“. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.

В деня на Богоявление в църквата се извършва служба и навсякъде, където има водоем, се прави ритуално хвърляне на Светия кръст от свещеника. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година, а болните се къпят във водата, където е хвърлен кръста. Отслужва се тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Днес имен ден в Ямбол празнуват 2040 души, от които 1283 мъже и 757 жени.

Най-многобройни са мъжете, кръстени Йордан – 662 души. След тях се нареждат имениците с името Божидар с 258 представители и Боян – 92. Празнуват още  Борислав-88, Найден-44, Данчо-41, Богомил-35, Бончо-20, Богдан-17, Божан-7, Божил-7, Данко-6, Теодосий-4, Банчо-2.

При дамите най-много празнуващи носят името Йорданка – 524 души, следвани от Божидара с 56, Данка с 48 и Божана с 30 представителки. Празнуват още Борислава-30, Бистра-29, Бояна-17, Йордана-16, Богдана-7.

Честит празник! Бъдете живи и здрави, носете имената си гордо и нека вашият закрилник да ви носи много любов и добрини.