Над 1500 души се включиха в празничното шествие по повод 24 май в Ямбол

Празничните събития в Ямбол по повод 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, започнаха в 9:00 часа с тържествен ритуал по издигане на националния трибагреник, слово на кмета на община Ямбол Валентин Ревански и благодарствен молебен, отслужен от Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий в съслужение с отец Янко от храм „Успение на Пресвета Богородица“.

„Скъпи дейци на просветата, културата и изкуството, от сърце Ви желая здраве, творчески дух и удовлетворение от това, което сте постигнали! Вие сте хората, които възпитават и водят младите българи по пътя на знанието! Пожелавам Ви все така с душа и сърце да продължавате своята мисия и да се грижите за образованието на нашите деца! Защото именно те са бъдещето на нашата нация! Бъдещето на България! В днешния ден искам да се обърна и към всички ученици. Обичайте, ценете и пазете своя език и култура,“ призова в словото си Валентин Ревански.

На церемонията, която се състоя в двора на Факултет „Техника и технологии“, кметът и председателят на Общински съвет – Ямбол връчиха наградите по повод 24 май за високи постижения и принос в областта на просветата и културата на ямболски учители и изявени културни дейци.

Празникът беше украсен с литературно-музикална програма с участието на Вокална група „Доремини“ при Основно училище „Любен Каравелов“ с ръководител Веса Ефева, тенора Георги Динев, възпитаничката на клуб „Знам, искам, мога“ при Народно читалище „Зора-1945“ Катерина Димитрова и Даниел Гългълов, студент във Ветеринарномедицинския факултет на Тракийски университет – Стара Загора.

В традиционното шествие, което се насочи към центъра на Ямбол и достигна до Безистена, се включиха рекорден брой участници – повече от 1500 души: представителни групи на всички детски градини, общински и държавни училища, читалища и културни институти на територията на община Ямбол, Факултет „Техника и технологии“, пенсионирани преподаватели, културни дейци, граждани.

Предвождани от ученици от Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо Фичето“, носещи големи кирилски букви, знаменосци от Природо-математическа гимназия „Атанас Радев“ и Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ с диригент маестро Васил Шейтанов, празнуващите достигнаха до площад „Освобождение“ и северната страна на Безистена, където беше експонирана изложбата с рисунки на ученици от Природо-математическа „Атанас Радев“ и Профилирана гимназия „Васил Левски“, наречена „Животворящата сила на буквите“.

Експозицията може да бъде разгледана и онлайн чрез сканиране на QR код.

В 11:00 часа започна втората част от празничната програма на сцената пред Народно читалище „Съгласие-1862“ с участието на вокалните групи „Бижу“ при „Съгласие-1862“ с ръководител Павлина Христова, „Пятница 13“, ръководена от Елена Иванова, „Доремини“, „Усмивки“ на Виолета Величкова от ОДК, „Виолина“, Дамски и Детски хор при Хорова школа „Проф. Георги Димитров“, Мъжки църковен хор, воден от Валентин Филипов, Духов оркестър.

Формациите бяха дирижирани от Весела Пастърмаджиева, ръководеща Хоровата школа. В изпълнението на „Хубава си, моя горо“ се включи и тенорът Георги Динев.

За втора поредна година певческите групи в Ямбол обединиха талант и сили, за да направят 24 май по-красив, пъстър и емоционален. Триото Мария Ангелова, Ася Пинчева и Ваня Димитрова заслужи аплодисментите на публиката с ангелогласното пеене на народни песни.

Богатството на българския фолклор показаха и възпитаниците на Нанка Колева от Фолклорна група „Зорница“ при Общински детски комплекс.

Мажоретният състав при Иновативно основно училище „Николай Петрини“ и Фолклорен танцов състав „Ромбана“, ръководен от Мая и Румен Тодорови, показаха богатството и разнообразието на танца.

Празникът завърши с общо хоро, в което се включиха и зрителите.

Всички снимки от празничния ден може да видите в официалната фейсбук страница на община Ямбол: https://www.facebook.com/yambolofficial .