Награди за младите изпълнители на ВС „Бижу“

Вокален състав „Бижу”  при НЧ „Съгласие 1862” с ръководител Павлина Христова завоюва първа награда в раздел „Поп, рок и джаз музика” на Международния младежки фестивал на изкуствата „Музите” – Созопол 2022. Разнообразният репертоар и съвместното изпълнение с бийтбокс взриви публиката и впечатли престижното жури на форума. По-малките изпълнители на формацията  също се представиха достойно и спечелиха трета награда в същия раздел на първа възрастова група.

В индивидуалните изпълнения възпитаниците на „Бижу” също не останаха без награди. Журито на фестивала аплодира на крака изпълнението на Наталия Ковачева и заслужено й присъди първо място за пеене в раздел „Поп, рок и джаз музика”. Тя спечели и първа награда за изпълнението си на пиано в раздел „Класически инструменти”. Журито я определи като невероятен талант и явление в музиката. Преподавател по пиано на Наталия е Жана Станчева.

 

При индивидуалните отличия Мими Костадинова е с втора награда във втора възрастова група, а Рая Донева, Габриела Иванова и Атанас Проданов получиха диплом за отлично представяне.

Любов Тодорова, с преподавател Радосвета Хъркова, спечели втора награда в първа възрастова група за изпълнение на пиано.    

Участниците бяха оценявани от високо квалифицирано жури в състав: Кирил Милчев- успешен български пианист, композитор, продуцент и педагог в учебно заведение по изкуствата в Норвегия от 30 години; Мая Зарчева от БНТ и Петър Писърски- изпълнител от „Атлас”, композитор и продуцент.

 

Международният младежки фестивал на изкуствата (ММФИ) „Музите”  е престижно културно събитие, което  се провежда под патронажа на г-жа Илиана Йотова – Вицепрезидент на Република България. Конкурсите са в няколко раздела – „Танцово изкуство“, „Нестандартни форми“; и „Художествена Литература“,  „Музикално изкуство“ „Изобразително, приложно и фото изкуство“, „Театрално изкуство“ и „Кино“.

В ММФИ „Музите”  участваха ансамбли и солисти от училища по изкуствата, академии, школи, студиа, културни центрове, деца и младежи от 5 до 35 години в конкурсна и извънконкурсна програма. Тази година във фестивала се представиха над 2 хиляди участници от 25 страни и е едно от най-големите младежки събития в Източна Европа.