Награди за винарска изба „Мараш“ – Стралджа

Награда за най-добро розе 2018г. в категорията „Розета от чужди сортове получи виното Каберне Совиньон&Каберне Фран от серията „ЛЕНЕА“ на страджанската изба „Домейн Мараш“ на Петото юбилейно издание на конкурса „Сомелиер на годината“ и провеждания паралелно с него конкурс „Вино на годината“. Те бяха  организирани от  Българска сомелиерска асоциация. Към тази награда дойде и признанието за най-добро десертно вино – Ризлинг сладък,  в категория „Десертни вина“ и изключително ценната награда –  Любима ракия за 2018г. -„ЕРКЕСИЯ“ -сливова отлежала. 

Домакин на Петото юбилейно издание на конкурса „Сомелиер на годината “  беше МОЛ „България“ в столицата. В рамките на конкурса за трети път се организира и “ Вино на годината „. По традиция и този път имаше  нови участници, предизвикателства, премиери и изненади.

В тазгодишното издание всички състезатели бяха посланниците на избите-участници и представяха специално подбрани от тях вина представени във “ Вино на годината “ 2018. 

В тридневното изложение всички гости имаха възможността да се докоснат до необятния свят на знанията и уменията на сомелиерите и до 150 -те вина от 37 изби взели участие във форума. По време на изложението всички гости участваха в томбола с награди предоставени от избите, а наградите бяха връчени от Винолюбителя за 2015 година и поп изпълнител Стефан Илчев и гласът на БГ Радио Атанас Стоянов – Наско. Гостите имаха възможността освен да опитат вината и да си ги закупят на специализиран щанд .

По време на конкурса се сформира екип от състезатели, който показа, че България все повече ще има нужда от Сомелиери, след като вината ни по нищо не отстъпват от международните. “ В тази насока можем да работим заедно “ изявиха желание и представители на избите.

Вече носещите титлите “ Сомелиер на годината “ Илиян Петракиев за 2016 и Живко Енчев за 2017 представяха “ Енотечни и Селекционни вина “ и “ Български ракии “ по време на “ Салон на сомелиерите „.

В състезателната част сомелиерите минаха през няколко кръга, На всички тези предизвикателства от страна на организаторите състезателите се представиха по най-добрия начин и успяха да направят един незабравим конкурс “ Сомелиер на годината “ 2018. Уменията и знанията бяха оценявани от професионално жури и жури от основните спонсори на конкурса.