Наградиха десетте най-добри спортисти на Ямбол за 2021 г.

На церемония в ямболския Безистен снощи бяха наградени десетте най-добри спортисти на Ямбол за 2021 г. Кметът Валентин Ревански и зам.-кметът Енчо Керязов връчиха призовете на отличените, както и наградата за треньор на годината.

Това бе 50-ото юбилейно издание на анкетата „Десетте най-добри спортисти“, чието официалното начало е поставено през 1971 година. Анкетата се провежда сред спортни деятели и журналисти от ямболските медии. Постъпилите предложения са били разгледани от Общинската експертна комисия за физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност, която обяви и окончателните резултати.

Тази година са били номинирани общо 26 състезатели от спортните клубове, развиващи дейност на територията на община Ямбол.

Ето и селекция на Топ 10 на спортистите в Ямбол за 2021 г.:

Първото място в класацията беше отредено на заслужилия майстор на спорта Кристиян Дойчев от Клуб по карате киокушин „Дойчев 2020“ – европейски шампион по карате киокушинкай, категория 85 килограма. Негов треньор е заслужил майстор на спорта сенсей Георги Дойчев.

Втората позиция беше отредена на Мехмед Мехмед от Спортен клуб „Борба и самбо“. Мехмед е републикански шампион в борба свободен стил, категория 57 килограма. Негов треньор е Михаил Михов.

На трето място беше класирана Полина Тодорова от Клуб по лека атлетика „Тунджа“ – републиканска шампионка по лека атлетика на 800 метра, бронзова медалистка на 400 метра в зала. Сребърна медалистка на 800 метра на открито, 6-то място на 4 х 400 метра в зала на Балканския шампионат в  Истанбул. Неин треньор е Йордан Атанасов.

Четвъртата позиция беше за Ерджан Шабанов от Боксов клуб „Ямбол“. Ерджан е републикански шампион по бокс в категория 51 килограма. Негови треньори са Дончо Дончев и Тодор Петров.

На пето  място беше класирана Александрина Драганова от Спортен клуб по скокове на батут „Енчо Керязов”. Тя е двукратна сребърна медалистка от  републиканските първенства по скокове на батут – индивидуално и синхрон. Национална състезателка. Участничка на Европейското и на Световното първенство – 10 място синхрон, категория девойки старша възраст. Нейна треньорка е Теодора Димитрова.

Шесто място в анкетата е отредено за Габриел Костов от Клуб по карате киокушин „Дойчев 2020“. Той е бронзов медалист в категория +80 килограма, юноши старша възраст от Европейското първенство по киокушин карате, провело се в Полша. Негов треньор е заслужил майстор на спорта сенсей Георги Дойчев.

На седмо място е класиран Пламен Драганов от Лекоатлетически клуб „Радио 999“ – републикански шампион по лека атлетика на 800 метра в зала. Републикански шампион на 800 метра и на 1500 метра /на открито/, юноши старша възраст. Негова треньорка е Петрана Чамова.

Осмото място в тазгодишната класация е за Вилиян Христов от Спортен клуб по скокове на батут „Енчо Керязов“. Вилиян е сребърен медалист от Републиканското първенство по скокове на батут  –  синхрон, както и на бронзов медал индивидуално. Той е национален             състезател. Участник на Европейското първенство – 10 място  индивидуално, юноши старша възраст. Негова треньорка е Нина Недялкова.

На девета позиция е класирана Василена Христова от Боксов клуб „Димов Боксинг“. Тя е републиканска шампионка по бокс, категория 52 килограма, девойки старша възраст. Нейният треньор е Ангел Димов.

На десето място е  класиран Петко Митев от Стрелкови клуб „Диана“. Той е републикански шампион по спортна стрелба 25 метра пистолет. Сребърен медалист – 2х30 бърза стрелба, 60 изстрела на 50 метра – пистолет, 10 метра – пневматичен пистолет, юноши старша възраст. Негов треньор е Георги Стоянов.

Треньор на годината стана Михаил Михов от Спортен клуб „Борба и самбо“. През 2021 година той подготви републикански при мъжете в борба свободен стил, категория 70 килограма, участник на световно първенство, сребърен медалист при юноши старша възраст в категория 70 килограма, медалисти от републиканския шампионат в категории кадети, момичета и деца.

Наградените получиха книгата „За спорта с любов“ от Кольо Гьоков, издадена от Регионален исторически музей – Ямбол. Премиерата на книгата ще се състои през 2022 година.

netnews.bg