Наблюдаваме супер Луна на 14 ноември

Най-голямата супер Луна от 70 години насам ще може да бъде наблюдавана на 14 ноември. На този ден луната ще достигне най-близката си точка до Земята. Това ще се случи за първи път от 1948 г. насам, а луната ще изглежда с 14% по-голяма и 30% по-ярка от обикновено.

От НАСА съобщават, че толкова голяма супер луна ще можем да наблюдаваме за първи път от почти 70 години, а следващият път ще е чак на 25 ноември 2034 година. Луната ще изглежда много по-голяма и ярка в небето от обикновено и е известно като суперлуна.

Тъй като Луната има елипсовидна орбита, едната й страна, наречена перигей е с 48 280 км по-близо до Земята от другата страна – апогей. Когато Слънцето, Луната и Земята се намират на една линия, докато Луната обикаля Земята, това явление се нарича сизигия. Когато тази система Земя-Луна-Слънце се появи с перигея на Луната срещу Земята, а Луната е на срещуположната страна на Земята от Слънцето, се случва явлението перигей сизигия. То прави Луната да изглежда много по-голяма и ярка в небето от обикновено и е известно като Супер Луна.

moon-sleep-children