Наближава пикът на грипната епидемия

Наближава пикът на грипната епидемия и се очаква той да достигне през новата седмица, след това  ще има спад, обясняват специалистите. Замърсеният въздух допълнително усложнява епидемичната обстановка и усложненията като бронхит се срещат все по-често.

Грипна епидемия е обявена в една трета от областите в страната, училищата остават затворени.

За България средната заболеваемост достигна 190 на 200 000 души. В районите, които са обявили епидемия, заболелите са над 220-250 до над 300-400 в Благоевград. В Ямбол през миналата седмица нивото на заболеваемост достигна 369 на 10 000 души. 

Лечението на вирусна инфекция в никакъв случай не трябва да бъде с антибиотици. Не само, че не помагат, а напротив – могат и да усложнят ситуацията, предупреждават лекарите.

 Най-уязвими са тези между 1-5 годишна възраст. Най-честите усложнения от грипа при децата са бронхити, ларингити и пневмонии.

Човек се чувства неразположен и силно отпаднал. Има главоболие и температура, с болки в мускулите и ставите, дразнят го шумът и светлината. В поне половината от случаите се налага болният да си остане вкъщи, на легло поне за 2-3 дни.

Усложненията от грипа се оказват и рискови за хората над 50-годишна възраст, защото отключват съпътстващи заболявания, които могат да доведат до фатален край.