Мюсюлманите отбелязват свещения празник Курбан Байрам

От днес до 19 юли мюсюлманите в България отбелязват свещения за тях празник Курбан Байрам.

Това е най-големият мюсюлмански празник, с който се отбелязва приключването на хаджа (поклонението в в свещения град Мека). Курбан Байрам се чества на десетия ден от последния лунен месец в ислямския календар. Пада се 70 дни след Рамазан Байрам. Курбан Байрам е празник на жертвоприношението, с който се отдава памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си Исмаил, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах. Първият ден от празника се нарича Арифе – отреден за опрощаване на греховете и на него масово се раздава за здраве и опрощение тестени изделия, основно мекици. Кулминацията на празника е в края на седмицата, когато се раздава от жертвеното животно на бедни. 

Религиозната толерантност, уважение и разбирателство са традиционни за нашето общество, пише в приветствието си по случай Курбан Байрам президентът Румен Радев. 

 В пожеланията си държавният глава подчертава, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват моралните устои на нацията ни.

Румен Радев отбелязва още, че религиозната толерантност, уважение и разбирателство са традиционни за нашето общество и празникът Курбан Байрам създава мостове между хората, които допринасят за взаимното разбиране и за нравственото израстване на нашия народ.

Председателят на ДПС Делян Пеевски също честити на всички мюсюлмани свещеният за тях празник Курбан Байрам.

„Скъпи братя и сестри мюсюлмани, обръщам се към вас в благословените дни на светлия празник Курбан Байрам. Честитя ви този голям празник и ви желая здраве, благодат и просперитет във всички начинания. В тези дни, които символизират помирението и опрощението, желая мир и разбирателство на всички вас и вашите семейства. Изразявам своята искрена благодарност за това, че заедно успяхме да постигнем много добри резултати на току що отминалите избори и вярвам, че заедно ще успеем да работим за постигането на по-добър и по-сигурен живот за хората в България“, пише Пеевски.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също поздрави мюсюлманите по повод свещения празник.

„Честит Курбан байрам на всички приятели мюсюлмани! И както учи празникът – нека да продължим всички в България да си помагаме и да живеем в разбирателство, без значение от каква религия и етнос сме“, написа Борисов. I БГНЕС