Музикални празници „Златната Диана”

    От 7 до 10 май Ямбол отново ще бъде домакин на впечатляващия музикален микс, наречен „Златната Диана”. Фестивалът предлага четири атрактивни и разнообразни събития с участието на емблематични личности от музикалния живот на България. Амбициозни, но и традиционни, музикалните празници съумяват да концентрират на територията на Ямбол в рамките на няколко дни уникална музикална енергия, поднасяйки на публиката незабравими и стилни музикални изживявания.

   „Златната Диана” са едно от най-значимите събития в културния календар на Ямбол и ежегодно дават среща на утвърдени музиканти от страна на чужбина.

   Организатори на фестивала са община Ямбол, Камерен ансамбъл „Дианополис”, ОП”Туризъм и култура” и НЧ”Съгласие 1862”.

 Откриване с Теодосий Спасов    

 Тържественото откриване ще бъде от 11,30ч. на 7 май, неделя, под формата на празнично матине в Безистена, поднесено от Камерен ансамбъл „Дианополис” под палката на неговия ръководител и главен диригент Константин Илиевски. Концертът е със специалното участие като солисти на Теодосий Спасов – кавал и Мартина Митева – перкусии. В атмосферата на ямболския Безистен Теодосий Спасов ще представи авторски творби, вдъхновени от традициите на балканския фолклор. За пъстротата на багрите и ритмите в този омагьосващ концерт ще допринесе виртуозната млада перкусионистка Мартина Митева от Софийската филхармония.

„Вълшебната флейта” на ямболска сцена    

    За втора година подред в рамките на „Златната Диана” Държавна опера – Стара Загора ще представи оперно представление в залата на читалище „Съгласие 1862”. Началото ще е от 19,00ч. на 8 май, с очакване тази вечер да бъде изпълнена с нощна магия, наситена със звуците на „Вълшебната флейта”. Безспорно това ще допринесе и арията на самата „Кралица на нощта” – една от най-известните арии на Моцарт, да хипнотизира публиката със своята виртуозност. Авторският поглед на режисьора, позволяващ концентрирано изживяване на сюжета, както и солистите, хорът и оркестърът на Старозагорската опера с диригент Димитър Косев, са гаранция за една истински стилна оперна постановка.

                 Испанска вечер с Цветан Недялков

   Едно истинско приключение – доказателство за това, че музиката свързва далечни региони и ни позволява чрез нея да бродим в нашата фантазия из непознати светове, очаква публиката на 9 май от 19,00ч. в залата на община Ямбол.

    Темпераментът на испански и латино-американски ритми, изпълнени с ревност и любовна магия, ще бъдат поднесени от Симфониета Видин със солист Цветан Недялков – китара.

    В програмата ще чуем известният „Ритуален танц на огъня” из „Любовна магия” на испанския композитор Мануел Де Файя. Няма как да минем и без блестящата увертюра към операта „Кармен” от Бизе, „Испански валс” от Емануел Шабрие и пълния с латиноамерикански темперамент „Данцон II” на мексиканския композитор Артуро Маркес.

   След този букет от високо емоционални произведения, на сцената ще излезе неподражаемият Цветан Недялков, който ще изпълни концерта за китара и оркестър  „Аранхуес” на композитора Хоакин Родриго. Познат като виртуоз и в други музикални стилове Цветан Недялков ще се представи в ролята на класически китарист, но с помощта на публиката краят на тази толкова емоционална вечер остава отворен.

Фантанстичен финал

   Заключителната вечер на 10 май ще бъде истинско предизвикателство за почитателите на класическата музика. Изкушенията, предложени от специално формирания Фестивален оркестър „Златната Диана”, можете да съпреживеете от 19,00ч. в Голямата зала на община Ямбол.

    В амбициозния проект солист ще бъде международно признатата цигуларка Красимира Султанова- концертмайстор на КА”Дианополис” и Симфониета дел Арте. Тя ще се представи в един от най-красивите концерти за цигулка – пълно с меланхолия и дълбоки чувства произведение на финландския композитор  Ян Сибелиус, сътворено в началото на миналия век.

   Преди да се наслади на този достоен край на музикалните празници „Златната Диана” публиката ще може да се запознае с колоритната легенда за Пер Гинт, представена в двете сюити на норвежкия композитор Едвард Григ от фестивалния симфоничен оркестър „Златната Диана”, с участието на музиканти от симфоничния оркестър на БНР, Симфониета Видин, Сливенски симфоничен оркестър, видни български камерни музиканти и разбира се домакините от КА”Дианополис”, всички под диригентството на Константин Илиевски.