Митническите служители на МП Лесово задържаха златни накити за над 1 милион лева

Митническите служители на Митнически пункт Лесово откриха 11 836.10 грама златни накити  на стойност над 1 милион лева, увити около телата на две пътнички в микробус.

На 15.12.2022 г. пътническият микробус с чужда регистрация пристига на МП Лесово на входящо трасе от Турция  по маршрут от Турция за Украйна през България.

В зоната за митнически контрол всички пътници в микробуса са обявили, че нямат нищо за деклариране. При последвалата проверка и лични прегледи на пътниците, митническите служители установяват укрити под дрехите на две жени общо 30 пакета бижутерски изделия от жълт метал. Всяка от двете пътнички, украински гражданки, е пренасяла по 15 пакета, увити в тиксо и пристегнати около тялото й с ластично бельо.

6127.00 грама бижутерски изделия – гривни, медальони, обеци, пръстени и др. са открити в едната пътничка с инициали N. K. Други 5709.10 грама накити е пренасяла в бельото си втората пътничка с инициали N. Т.

Според първоначалната експертиза от вещо лице всички накити с общо тегло 11 836.10 грама са изработени от 14-каратово злато (проба 585) и са на обща стойност 1 065 249 лева.

Контрабандните златни изделия са иззети. Срещу двете жени с инициали  N. K. и N. Т. са образувани досъдебни производства от разследващ митнически инспектор от ТД Митница Бургас, които се провеждат под надзора на Окръжна прокуратура – Ямбол.