Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов идва в „Тунджа” за откриването на нова социална услуга, предоставяна в общината

 

На 24 октомври от 10:30 часа ще бъде даден официален старт на най-новата социална услуга, предоставяна в община „Тунджа” – Приют за бездомни лица в село Скалица. Услугата ще бъде открита от кмета на общината Станчо Ставрев, заедно със служебния министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов и представители на неговия екип. На събитието ще присъства и изпълнителният директор на Фонд „Социална закрила” Марина Сарадинова.

За нуждите на приюта бе извършен ремонт на сградата на стария филиал на Центъра за спешна медицинска помощ в Скалица, която е с отпаднала необходимост. „Оборудването, обзавеждането и постелъчното бельо са осигурени изцяло с дарения от фирмите „Нева Метал”, „Мебели Виденов”, „Дебитекс” и „Странджата БГ“, за което изразяваме нашата огромна благодарност за тяхната съпричастност”, обяви кметът Станчо Ставрев.

Капацитетът на приюта е за десет души. „Целта е да се създадат условия за временно настаняване на бездомни лица и семейства в безопасна среда. Даването на подслон на хора в нужда е крайно необходимо, като досега такава услуга изобщо липсваше не само на територията на общината, но и на цялата област Ямбол, коментира кметът на „Тунджа”.

Периодът за настаняване в услугата е до три месеца, докато социалните институции или семейства на близките реагират за тяхната реинтеграция за по-дълъг период от време, уточни още Станчо Ставрев.

За функционирането на приюта вече е назначен екип от служители, като членовете му са преминали и през специализирано обучение.

Откриването на новия център е част от последователните усилия на община „Тунджа” за утвърждаване и разширяване обхвата на социалните услуги в населените места на общината. Освен откриването на приюта в Скалица, на 24 октомври в присъствието на служебния министър Ивайло Иванов и на изпълнителния директор на фонд „Социална закрила” ще бъдат отчетени и резултатите от други два проекта, реализирани с финансиране от Фонда. Това са проектите на Дома за стари хора в село Миладиновци, където бе закупено ново обзавеждане и оборудване, както и този на Дом „Надежда” в с. Болярско – за закупуване на автомобил за нуждите на потребители и служители в дома. Проектите и на двете частни услуги бяха реализирани с подкрепата на Община „Тунджа”.