Министърът на спорта към Валентин Ревански: Много хубави хора има в Ямбол!

„Много хубави хора има в Ямбол“. „Да! И Ямбол е жив!“. Тези реплики си размениха министърът на младежта и спорта Димитър Илиев и кметът Валентин Ревански на 27 септември следобед, докато заедно посетиха демонстрационните зони на спортните клубове в Градския парк.

Същия ден в Ямбол беше отбелязана Европейската седмица на спорта. Инициативата беше организирана съвместно между Община Ямбол и Министерството на младежта и спорта в рамките на кампанията на Европейската комисия  #BeActive за насърчаване на спорта и физическата активност на гражданите на ЕС.

Посланици на тази инициатива са заслужилите майстори на спорта и почетни граждани на Ямбол Енчо Керязов, Маргарита Моллова, Тотка Тодорова и Димитър Плочев, заслужилият майстор на спорта Станка Златева и двойният световен шампион Шабан Мустафа.

„Развитието на спорта е от голямо значение за здравето на жителите на всяка една община. И поради тази причина, Община Ямбол положи и ще продължи да полага усилия в изграждане и обновяване на спорната инфраструктура в града,  за да насърчава гражданите свободно да могат да спортуват.

През последните няколко години се обновиха и модернизираха много спортни площадки, изградиха се и фитнес площадки, направи се реконструкция и основен ремонт на лекоатлетическата писта на градския стадион, реконструкция и ремонт на общинския плувен басейн в Ямбол, който не функционираше години наред.

Но това, което най-много ни радва, че тези обекти се използват активно от децата, младежите на Ямбол и нашите съграждани. Спортът е не само забавление, но и начин да се научим на дисциплина, отговорност и трудолюбие“, каза Валентин Ревански.

Необходимостта от изграждането на изцяло нова спортна зала в Ямбол и финансовото подпомагане на спортните клубове бяха основните теми, които кметът Валентин Ревански, заместник-кметът Енчо Керязов и председателят на Общинския съвет Антон Шиков обсъдиха с министъра на младежта и спорта. Димитър Илиев имаше възможност да се запознае на място с дейността на спортните клубове и да чуе за техните успехи, но и проблеми.

Спортен клуб по скокове на батут „Енчо Керязов“, който само преди три дни отново спечели вицешампионска титла от държавния турнир в Русе, даде старта на атрактивните демонстрации в Градския парк, посветени на Европейската седмица на спорта. Посетителите имаха възможност да наблюдават и изпълнения на Спортен клуб по брейк „Пластик деформейшън Скуад“, на клубовете по спортни танци „Тандем“ и „Ямбол“, на мажоретните състави от основните училища „Николай Петрини“ и „П. Р. Славейков“. Министърът на спорта Димитър Илиев и Валентин Ревански  потренираха с тенис-клуб „Академия Фори“, а след това и с баскетболен клуб „Тунджа“. С демонстрации се представиха също спортен клуб по художествена гимнастика „Тунджа 2015“, лекоатлетически клуб „Радио 999“, спортен клуб по шахмат „Тунджа 2009“, тенис-клуб „Ямбол-2005“, спортен клуб по колоездене „Сайн спорт тийм“, спортните клубове „Кикокушин“, „Киокушинкай“ и карате „Дойчев 2020“, спортен клуб по скокове на батут „Енчо Керязов“, спортен клуб по ориентиране „Диана“, спортен клуб за инвалиди, клуб по водомоторни спортове „69 Рейсинг“, футболните клубове „Тунджа-1915“ и „Арена“, както и спортен отбор от Професионална гимназия по икономика „Г.С.Раковски“.

Спортно училище „Пиер дьо Кубертен“ се представи с демонстрации по фехтовка, спортна стрелба, бокс, борба и баскетбол.

Министърът на младежта и спорта изрази възхищението си от разнообразието на спортните дейности, които се развиват организирано в Ямбол, от новоизградените и от реновираните спортни обекти и заяви готовност да съдейства, както на общинското ръководство, така и на самите клубове с финансиране за развитието на спортната инфраструктура в града.