Местни избори 2019: Хронология на едно предателство

29.07.2019 г. – номинационно събрание на общинската организация на ПП ГЕРБ в гр. Ямбол. За кмет е издигната кандидатурата на Георги Славов. Подкрепена единодушно от събранието с 209 гласа „за“ и 0 „против“. Това е и единственото предложение на структурата.

30.08.2019 г. – в качеството си на областен координатор Георги Славов представя в София пред Изпълнителната комисия предложенията за кандидат-кметове и листи на общинските организации в Ямболска област. Предложенията са приети без корекции, но и без окончателно произнасяне.

09.09.2019 г. / 7 дни преди изтичане на крайния срок за регистриране в ОИК на кандидатите за кметове и общински съветници/ – поради липса на утвърдени кандидатури от Изпълнителната комисия, членовете на общинското ръководство на ГЕРБ – Ямбол и кандидатите за съветници от проекто-листата подписват декларации, че подкрепят Георги Славов за кмет. При евентуална негова смяна с друг кандидат декларациите да се считат за подаване на колективна оставка от ръководството, съответно отказ от участие в листата. Документите са подписани от цялото ръководство и от над 30 кандидати за общински съветници, в отсъствието на Славов. Декларациите са изпратени до председателя на партията Бойко Борисов и Изпълнителната комисия.

11.09.2019 г. /късно вечерта/ – ГЕРБ обявява официално кандидатите си за кметове. В разрез с решението на местната структура, за Ямбол е номиниран Димитър Иванов. Георги Славов обявява, че напуска партията и ще се яви на изборите като независим.

12.09.2019г. – членовете на общинското ръководство и кандидатите за общински съветници, с малки изключения, се отричат от подписаните декларации и се преориентират към новия партиен кандидат.

 

П.П. Във фотодокументите са дадени текстовете на подписаните декларации. Оригиналите с подписите би трябвало да се съхраняват в офиса на партията в Ямбол, в случай, че не са унищожени от подписалите ги.

 

Материалът е предоставен от кандидати за общински съветници, подписали декларацията, но отказали да подкрепят новоизлъчения кандидат за кмет на ПП ГЕРБ

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление