Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Ямбол Катя Георгиева отговаря на въпроси на граждани

На предизвикателството на гражданина Валентин Славов, отправено към всички кандидати за кметове на Ямбол в социалните мрежи, отговори Катя Георгиева. Тя попълни, наречения от самия автор „Открит ЛЕКСИКОН въпросник до всички кандидат кметове на гр. Ямбол“.

Ето въпросите и нейните отговори:

  1. Ще се въведе ли дисциплина по отношение на домашните любимци, които така усилено наторяват всяко зелено пространство? Как?

Категорично трябва да се въведе ред за домашните любимци за разходки в обществени територии. В момента действа Наредба за регистриране, разплод и стопанисване на кучетата на територията на община Ямбол , приета 2001 г., актуализирана 2003 г. В нея не е предвидена санкция за подобно „наторяване“. Трябва да се приеме нова наредба, която да отговаря на нуждите и общински служители да следят за спазването й. При срещите ми по квартали хората се оплакват от този проблем и аз се ангажирам да намеря решение.

  1. Ще имаме ли велоалея? Къде и кога?

Велоалеи са необходими на Ямбол. Виждаме, че доста ученици от ПМГ „Атанас Радев“, например, използват велосипеди, за да ходят на училище, и е необходимо да гарантираме тяхната безопасност. Къде ще има велоалея могат да определят специалистите, аз се ангажирам да го възложа и да контролирам да се случи възможно най-бързо.

  1. Ще се въведат ли санкции за неподдържана недвижима собственост и прилежащите и терени? (Не искам повече да плащам на маршируваща кохорта метачки с метли на рамо)

Собствениците на недвижими имоти трябва да поемат отговорност за външния им вид, но по регламент чистотата на обществените територии е ангажимент на общината и той не може да се прехвърля върху граждани, които плащат данъците си. Общината трябва да засили контрола за изпълнението на услугата за почистване, за която общината плаща на частна фирма и досегашният кмет през юли е сключил договор за следващите 4 години.

  1. Колко бройки е сега Общинската администрация, и Вие с колко щатни бройки ще управлявате?

С бюджет 2019 се финансират близо 190 души общинска администрация – 129 са на държавно финансиране и 49 са дофинансирани с общински средства. Отделно в общинските предприятия са назначени 147 души (честно е от тази бройка да извадим 17 щата на Камерен оркестър „Дианополис“, които са включени в едно от общинските предприятия). Рано е да определя точната бройка на администрацията, трябва да се направи анализ на действащата структура и тогава да се помисли за нейната оптимизация. Мога да се ангажирам само, че няма да раздувам общинска администрация, за да си осигурявам подкрепа на избори, както беше досега.

  1. Коя е тази 1-на дума с която ще охарактеризирате града ни, пред един чужденец?

Богатата история на Ямбол ще впечатли чужденците, но както гласи и девизът на града, идваме от древността, но трябва да отидем в бъдещето.  И аз мисля, че с активната политика да привлечем младите хора и да им създадем условия да се завърнат ще го направим.

Купуването и провадането на гласове е престъпление