Местни избори 2019: Бизнесът в Ямбол се оплаква от двойни стандарти и административни пречки

От пречки пред бизнеса, бавна администрация и липса на комуникация с кметския екип се оплакаха ямболски предприемачи пред кандидата за кмет на Ямбол от „БСП за България“ Катя Георгиева. На срещата с бизнеса присъстваха и председателят на БСП Корнелия Нинова, зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин и председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание Петър Кънев.

Производител на хляб обясни, че от 9-10 месеца е подал искане за издаване на пропуск за товарен автомобил за разнос на хляб, но общината го бави и създава трудности както на неговия, така и на бизнеса на тези, на които доставя хлебните изделия.

Ямболски бизнес, който осигурява работа на 1000 души не се ползва с никакви преференции на инвеститор – няма осигурена инфраструктура, а  чуждестранният инвеститор получава съдействие от държавата.

Местната власт проявява двоен стандарт спрямо бизнеса. Преференции и поръчки получават няколко близки до досегашния кмет фирми, повечето от които са външни, коментираха още ямболски предприемачи.

Според тях Ямбол не се възползва достатъчно от стратегическото си местоположение – близост до магистрала Тракия  и първокласния път I-7, известен още като пътя на коприната. Край магистралата вече се появиха логистични бази, но според представителите на бизнеса трябва да има повече производствени предприятия.

Най-важното за бизнеса е какво предвижда за развитие на местната икономика кандидатът за кмет на Ямбол Катя Георгиева, защото проблемите с липса на кадри и административен натиск от стана на общината са общи за всички.

„Най-сериозната задача пред мен и моя екип е да поставим основите на завръщането на хората в нашия град, основите на решаването на демографския проблем, който е изключително болезнен за Ямбол“, каза Катя Георгиева и цитира данни на ГРАО, според които Ямбол е единственият областен град, който не увеличава, а намалява населението си. В града живеят реално около 45-50 0000 души, а по постоянен адрес в ГРАО се водят над 84 хиляди души. Безработицата в града е само 2,5 %, но големият проблем са ниските доходи.

Според кандидата за кмет на Ямбол общинска администрация не трябва да наблюдава и регистрира миграционните процеси, а да спре износа на млади хора, като създаде условия те да се върнат. За тази цел е разработена специална програма за задържане на младите хора и за привличане на млади специалисти, които да създават семейства в Ямбол.

Според Катя Георгиева на Ямбол е нужен ръководен екип, отворен към хората и бизнеса, компетентен и добронамерен, който знае как правилно да управлява финансовия ресурс в полза на гражданите. Затова е необходима промяна, защото в последните години в града има неефективно и вредно за гражданите управление, което налага еднолични решения харчи парите ни от данъци, за да покрива грешки по европейски проекти и незаконосъобразни решения. Тя се ангажира и със съдействие на бизнеса, кметският екип да бъде в комуникация с бизнеса и с хората, създаващи работни места, да се въведе ускорено административно обслужване, обмяна на данни с администрацията само по електронен път, с което ще се намалят административната тежест и корупционният натиск.
Тя обеща е да спре административния произвол, който сега се използва за разчистване на сметки. Предвидени са и стимулиране на бизнеса за инвестиции и създаване на работни места чрез система от данъчни облекчения, оптимизиране на данъците и таксите и намаляване на общинските цени на услугите за бизнеса.

Общината ще разработи и Наредба за насърчаване на по-малки инвеститори, каквато в момента липсва в Ямбол.

Председателят на Комисията за икономическа политика и туризъм Петър Кънев цитира изказване на бившия финансов министър Христина Вучева, че всеки има право на собствено мнение, но никой няма право на собствени факти и коментира, че в последните години сме затънали в собствените факти на няколко човека и най-вече на премиера. Той припомни, че първите корупционни скандали в местната власт на Ямбол започнаха още преди 12 г., когато кметът на Ямбол и кметът на Сливен тогава си прехвърляха обществените поръчки. Единият даде осветлението на Сливен на свързана с тях ямболска фирма, другия даде чистотата на свързана сливенска фирма.

Подобни схеми 12 години унищожават града, каза още Петър Кънев.

Той посочи и проблеми за бизнеса на национално ниво. От така наречения данък уикенд, който побърка бизнеса от писане, годишно се събират 5 млн. лв., например. „Ние много разчитаме на Катя Георгиева– градът ще живне, ще тръгне по друг път“, коментира още народният представител.

За Катя Георгиева Корнелия Нинова коментира, че е подготвен човек, професионалист, почтена преди всичко и затова вярва в нейния успех на изборите за кмет в Ямбол.

Тя подчерта, че програмите на техните кандидати са добри, но никоя местна власт няма да се справи без адекватна държавна политика. „Привърженик съм на целенасочена и планирана, дългосрочна политика за българска икономика и българско производство“, каза още лидерът на БСП      и допълни, че това не е протекционизъм.

Тя припомни, че Законът за насърчаване на инвестициите не прави разлика между български и чужд инвеститор, но на практика се случва друго. Корнелия Нинова посочи , че Румъния е създала държавно предприятие за изкупуване на земеделска продукция и това не се е отчело като протекционизъм, „Фолксваген“ ни заобиколи, но БМВ направиха завод в Унгария, която е член на ЕС. Не изнасяме българска продукция в Русия, защото има санкции, но най-големите инвеститори  там са германските. „Става дума да имаш характер и да си защитаваш националния интерес и държавната политика в защита на родната икономика“, допълни Корнелия Нинова.

Според нея проблемът с кадрите може да се реши чрез планиране – държавата да определи няколко сектора, които имат бъдеще и да финансира в обучението на средни и висши кадри с ангажимент те да останат в България поне няколко години. Но затова е нужно стратегически да се гледа напред за 10-20 години тези сектори да получават държавна помощ чрез заплащане на таксите. 

Най-големият проблем, който ви мъчи, е корупцията, обърна се Корнелия Нинова към бизнеса на Ямбол и допълни: „Ако направим всички усилия да имаме икономика без рушвети, мисля, че ще ви бъде много по-лесно. Голямото предизвикателство е да намаляваме този рекет и натиск върху бизнеса за финансова изгода на определени лица“. Корнелия Нинова изрази опасение, че се задава нова икономическа криза, а българската икономика не е готова за това, българската държава не е готова за това, няма достатъчно буфери в бюджета. Няма достатъчно агресивна политика за подпомагане на бизнеса да оцелее, за увеличение на потреблението, а това ще се отрази и на местните икономики.

Купуването и продаването на гласове е престъпление