Местим стрелките на часовника: Как ще ни се отрази?

В 4.00 ч. на 30 октомври връщаме стрелките на часовниците си с един час назад. Така сутрин ще става светло по-рано, но пък ще се стъмва по-рано вечер. По този начин ще се върнем към астрономическото време, а от март до октомври спазвахме лятното часово време.

В България лятното часово време е въведено през 1979 г. От 2002 г. се връщаме към астрономическото в последната неделя на октомври, а преминаваме към лятното в последната неделя от март.

Каква е историята на лятното часово време?

Идеята за въвеждането на лятното часово време е предложена за първи път в есе на Бенджамин Франклин през 1784 г., а по-късно е предложена на британския парламент от англичанина Уилям Уилет през 1907 г.

Въпреки това тя се превръща в стандартна практика в Съединените щати едва през 1966 г. Първоначално лятното часово време е въведено в Съединените щати по време на Първата и Втората световна война, за да се възползват от по-дългото светло време и да спестят енергия за военното производство.

В годините след Втората световна война отделните щати и общности решават дали да продължат да спазват лятното часово време и кога да го правят. Това означавало, че някои градове изоставали с един час от други, въпреки че на картата ги деляли само няколко мили.

Лятното часово време е най-полезно за тези, които живеят по-далеч от екватора, където светлата част на деня е много по-дълга през лятото, отколкото през зимата.

На местата, разположени по-близо до екватора, продължителността на светлата част от денонощието и на нощта е почти еднаква през цялата година.

Ето защо много градове и държави на екватора не участват в лятното часово време. В Съединените щати има само няколко места, които не спазват лятното часово време, включително части от Аризона, Хаваите, Пуерто Рико, Американските Вирджински острови и Американска Самоа.

Понастоящем има около 70 държави, които участват в лятното часово време, макар и не непременно по същия график като САЩ.

В Европа лятното часово време продължава от последната неделя на март до последната неделя на октомври. В южното полукълбо, където летният сезон започва през декември, лятното часово време се признава от декември до март. В Киргизстан и Исландия лятното часово време се спазва целогодишно; в екваториалните страни лятното часово време изобщо не се спазва.

Привържениците на лятното часово време смятат, че освен намаляването на престъпността и автомобилните катастрофи, удължаването на светлата част на денонощието подобрява и пестенето на енергия, като позволява на хората да използват по-малко енергия за осветяване на своите предприятия и домове. Противоположни проучвания твърдят, че спестената енергия по време на лятното часово време се компенсира от по-голямото потребление на енергия през по-тъмните есенни и зимни месеци.

Плюсове и минуси на смяната на времето

Плюсове

Домашни любимци и деца: Всеки, който има домашен любимец или дете, ще ви разкаже за проблемите, свързани със смяната на часовниците два пъти годишно. Колкото и пъти да казвате на тригодишното дете, че получава допълнителен час сън, защото часовниците се връщат назад, изглежда, че това не е от значение.

Повече дневна светлина в края на зимния ден: На 21 декември, най-късият ден в годината, слънцето във Ванкувър залязва в 16:16 ч. В свят с постоянно лятно часово време слънцето би залязло в 17:16 ч., което дава на повечето хора поне малко слънчева светлина след работа.

Подобряване на здравето: Много от групите, участвали в проучването, се позовават на нарастващия брой изследвания относно режима на сън и сърдечните пристъпи. Експертите твърдят, че лишаването от сън може да доведе до инфаркт. Смяната на часовото време се извършва само два пъти годишно, но последиците от нея могат да останат за някои хора около седмица. От Island Health поискаха от правителството на Британска Колумбия да извърши „преглед на потенциалното въздействие на предложената промяна, насочен към здравето“.

Минуси

Ходенето на децата на училище в тъмнината: На 21 декември слънцето изгрява в 8:05 ч. При постоянно лятно време слънцето изгрява в 9:05 ч., което означава, че сутрешните разходки до училище и пътуванията до работа ще се извършват на тъмно.

Проблеми с контрола на лавините: Асоциацията на ски зоните в западната част на Канада твърди, че запазването на постоянното лятно часово време ще се отрази на работещите на открито през зимата повече от всяка друга група. Допълнителният час сутрешен мрак би могъл да забави по-специално контрола на лавините, тъй като работата трябва да се извършва на дневна светлина, за да се оценят правилно рисковете за хората, дивата природа и физическите съоръжения и инфраструктура.

Привеждане в съответствие на компютърните системи: Има някои опасения от страна на бизнес общността, че компютърните системи, програмирани да превключват два пъти годишно, няма да могат да се справят с промяната, ако тя се случи малко преди планираната смяна на часовниците.

Откъсване от природния свят: Алиансът на водачите на морски каяци в Британска Колумбия се притеснява, че постоянното лятно часово време ще ни откъсне от природния свят. Групата твърди, че стандартното часово време е системата за време, която в по-голяма степен се основава на действителния свят, в който живеем.

Как да помогнем на тялото ни да свикне със смяната на времето

За повечето от нас самата смяна на времето не се отразява на здравето ни. Някои хора почти не осъзнават адаптацията на тялото си и може просто да се чувстват малко уморени и раздразнителни.

Но за други хора тя може да е значителна. Отнасяйте се с уважение и осъзнайте, че вашите преживявания не са еднакви с тези на другите, особено на тези, които може да имат скрити здравословни проблеми. 

Колко време е необходимо на тялото ви да се адаптира?

Смяната на времето определено може да наруши съня и циркадния ритъм. На циркадните ритми и ритъма на съня им е необходимо малко „време за забавяне“, за да преминат към друг режим. Промяната на времето може да повлияе на режима на сън и бодърстване в продължение на 5 до 7 дни. Затова мислете за една седмица напред.

5 съвета за приспособяване към смяната на времето

Много от тези съвети са чудесни за всяко време на годината, но обърнете специално внимание на дните около смяната на часовото време. 

 • Лягайте си и ставайте по едно и също време. Спете поне седем часа в деня преди и след промяната. Липсата на сън кара тялото да складира мазнини. Въпреки че е изкушаващо да останете да спите по-късно или да промените навиците си, най-добре е да запазите постоянното време за лягане. Колкото повече се придържате към обичайния си режим, толкова по-бързо тялото ви ще се адаптира към промяната на времето.

Започнете да планирате предварително. Няколко дни предварително постепенно регулирайте времето за сън и събуждане, като измествате времето за лягане с 15 до 20 минути всяка вечер. Това помага на тялото ви да прави постепенни промени и да се адаптира по-бавно.

 • Практикувайте добри навици преди лягане. В дните след смяната на часовото време откажете кофеиновите напитки 4 до 6 часа преди лягане. Избягвайте алкохола вечер. Ако спортувате, избягвайте тренировки в рамките на 4 часа преди лягане, защото повишаването на телесната температура може да затрудни заспиването.

  Ако знаете, че трудно понасяте промените във времето, трябва да избягвате електрониката близо до времето за лягане, поне няколко дни след това. Високоинтензивната светлина на електрониката пречи на мелатонина – хормон, който предизвиква сънливост. Светлината стимулира мозъка ви и затруднява заспиването по същия начин, по който го прави слънчевата светлина. Освен това изключете телевизора и вземете книга. Вземете топъл, а не горещ душ. Приглушете осветлението. Отпуснете се. 

  • Хранене. Яжте повече протеини и по-малко въглехидрати. В дните около смяната на времето яжте по същото време или дори малко по-рано. За да улесните прехода, преместете времето за хранене с 15 минути напред за няколко поредни дни.

  Цикълът на съня и начинът на хранене си влияят взаимно. Не преяждайте. Също така, ако ви се прииска да закусите, хапнете закуска с високо съдържание на протеини вместо на въглехидратиОпитайте плодове с фъстъчено масло или сирене с пукнатини. Отидете да пазарувате риба, ядки и други източници на протеини за вечеря тази седмица! Избягвайте тестените изделия и заредените с въглехидрати закуски!

  • Набавете си повече светлина! Излезте навън и се изложете на сутрешна слънчева светлина в неделята след смяната на часовото време, за да регулирате вътрешния си часовник. По-кратките часове на деня се отразяват на настроението и енергийните ни нива, като намаляват серотонина. Намерете време за сутрешна или ранна следобедна разходка навън, когато слънцето е навън. Опитайте се да използвате кутия за светлинна терапия или алармена лампа, която се осветява, когато се събудите. 

  През есента и зимата след работа е тъмно. Помислете за преместване на всички упражнения на открито за времето, когато можете да получите слънчева светлина; можете ли да излезете навън за малко сутрешна светлина, дори ако трябва да се завиете? 

  • Вземете си кратка дрямка. Някои хора може и да не са съгласни, но ако започнете да трупате часове без сън, по-безопасно и по-здравословно за организма ви е да се отдадете на кратка дрямка, отколкото да продължите без сън. Направете кратка дрямка (не повече от 20 минути), за да възстановите изгубените часове сън;

  Не подремвайте обаче дълго. Може да е полезно да излезете навън на естествена слънчева светлина, за да подскажете на тялото си и да помогнете за пренастройването на вътрешния си часовник

vesti.bg