Международният фестивал на анимационния филм „ЗЛАТЕН КУКЕР“ гостува на ямболската „Кукерландия“

С прожекция на филма „Легенда за първия кукер“ на 28 февруари, четвъртък, в Ямбол се открива програмата на анимационното кино в рамките на маскарадния фестивал „Кукерландия“. Представянето на лентата е от 18.00 часа, в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“. В продължение на три дни (до 2 март, включително) ямболският Безистен ще бъде домакин на програма на анимационното кино, съчетана с арт-работилници и забавления за децата, с които да се посветят в тайната на изработване на анимирани картинки. Инициативата се реализира съвместно с Международния фестивал на анимационния филм „ЗЛАТЕН КУКЕР“ – София.

Програмата на „Анимационната Кукерландия“ е само част от събитията, посветени на детската аудитория по време на фестивала. Отново в четвъртък, от 10.30 часа в Зрителната зала на община Ямбол започва фолклорният празник „Аз съм кукерче“ с участието на състави от детски градини и училища в града. По-късно през деня, от 17.30 часа във фоайето на НЧ „Съгласие – 1862“ ще бъде награждаването на победителите в конкурса за детска рисунка „Моята Кукерланандия», организиран от най-старото читалище в града. Половин час след това в Безистена ще бъде открита изложбата на кукерски маски, отличени в конкурса на Общинския детски комплекс.

В петък представителни групи от училища и детски заведения ще се включат в традиционното карнавално шествие, предшестващо официалното откриване на фестивала. Много изненади, игри и награди очакват децата и в двата почивни дни (2 и 3 март) на две ключови зони – пред Безистен – Юг и в Градския парк на Втора сцена (Шоу в Кукерово). Районът около Младежки дом „Георги Братанов“ пък отново ще се преобрази в духа на фестивала с пана от графити. На територията на „Кукерград“ ще бъде и любимата на децата „Алея на гигантските маски с 20 страховити великани – най-предпочитаните „партньори“ за снимки.

Повече за програмата на ХХ Международен маскараден фестивал „Кукерландия“ – Ямбол `2019 (28 февруари – 3 март) – на сайта на община Ямбол: www.yambol.bg , на туристическия портал: www.tourism-yambol.com , както и във Фейсбук страниците на община Ямбол и на фестивала.