Мариета Сивкова: Дрескод по избори в Ямбол

По избори е съвсем естествено да наблюдаваме облеклото на кандидатите за депутати. Те са ежедневно на различни мероприятия и би трябвало да съобразяват облеклото с характера на събитието. По това, как се обличат, разбираме колко уважават себе си, а също и нас, избирателите. Актуална е и поговорката: „По дрехите посрещат, по ума изпращат.”
Кандидатите, досегашните депутати, които са се разхождали из кулоарите на парламента, имат опит. Залагат на леки, елегантни костюми, светли ризи, затворени леки обувки, рокли или поли около коляното. Класика. И най – важното – чисти и изгладени.
Но!
За някои от кандидати в листите на партиите, мъже и жени, както и на партийните им придружители, не може да се каже същото.
По правило, когато представяш пред хора себе си и партията, която те е издигнала, не е редно да си:
За мъжете:
С къси, до коляното, панталони.
С риза, извън панталона.
Със сандали.
С риза или сако, които са номер по- големи и висят.
Без чорапи.
С тениска.
Небръснат, неподстриган и рошав.
За жени:
С къси рокли, много над коляното.
С обувки, отворени отпред.
Блузи или рокли без ръкав.
Коса, дълга, неоформена или на опашка.
Когато на официално събитие, особено важи за жени, се случи две дами да са с еднакви или много сходни дрехи, изглеждайки като в униформа, задължително едната намира сако, шал или друго, с което да минимизира ефекта от еднаквото облекло. Индивидуалността трябва да се подчертава във всичко.
В сегашния изборен период има много празници, на които се изисква официално облекло. Сезонът е подходящ и има голям избор. За мъжете е лесно да спазват класиката. Жените може да заложат на панталон, рокля, или пола малко под коляното, затворени отпред обувки, сако или блейзър– с дълъг или ¾ ръкав, и добре оформена коса, на прическа или произволен кок.
Когато корема на мъжа скрива колана на панталона му, трябва задължително, колкото и да е топло времето, да носи сако.
Това, което се наблюдава през първата седмица в Ямбол показва, че много активни участници в изборите, в т.ч. и кандидати за депутати не обръщат внимание на облеклото. Някои са направо комични.
Наложително е партийните централи да подготвят листовка за изборния дрескод и да си я разпространяват, за да не ни разочароват първо с облеклото, а после…..дори не ги слушаме.
П.П. Предстои 22 септември и дрескода е официално облекло.
 
Мариета Сивкова