Малък празник за Православието в Ямбол

Духовният живот на Ямбол достойно е представен в луксозен албум “Цветовете на Православието. България“. Книгата с фотографии е шестата част от издавана в Полша поредица за разнообразието и многоцветността на православната вяра в различните държави. 
Снимки от изнасянето на Благодатния огън на Великден в църквата “Св. Георги“ през 2016 и литийното шествие на Богоявление в обилния снеговалеж през 2017 са поместени в албума, излязъл в навечерието на Рождество Христово. Автор на фотографиите от Ямбол е Денислав Стойчев. Той, заедно с близо 30 свои колеги, представят над 150 снимки от всички измерения на живота в Българската православна църква.

Любопитен факт е, че в албума има само четири фотографии от територията на Сливенската митрополия, в която влиза Ямболската духовна околия. Другите две не са нито от Сливен, нито от Бургас, а от църкви в Несебър и Поморие.
“Албумът представя богатото духовно и материално наследство на Православието в България, показва постиженията на сакралната архитектура и интериора на българските църкви, разкрива красотата на българската земя“, казва в увода митрополитът на Варшава и цяла Полша Сава. И допълва: Настоящият албум се характеризира също така с известен динамизъм, свързан със запечатаните на снимките хоро и ситуациите, в които са заснети.
Албумът бе представен на щанда на православното издателство “Омофор“ на Панаира на книгата в НДК по-рано този месец. Предстои разпространение в търговската мрежа. Всички снимки в него са публикувани в най-големия сайт за православна фотография OrthPhoto.net – чийто създатели са и инициатори за поредицата “Цветовете на Православието“.