Малкото бижу на Симеоново

  Има едно местенце в село Симеоново, което без  натрапваща се помпозност ни връща назад във времето и ни потапя в очарованието на отдавна отминали нрави, традиции и ценности. Събрана с възрожденски плам и подредена с много старание и любов етнографската сбирка “ Изкуството на таланта и ръцете“ посреща своите гости от близо и далеч. Инициатори за създаването й са Милка Стоянова, председател на НЧ „Искра – 1931“ и Динка Ангелова,  уредник от РИМ – Ямбол. 

    За първи път експозицията е показана в началото на декември 2016 година. Към момента тя има над 180 експоната, подредени в три зали. В първата са представени традиционни женски, мъжки и детски облекла – плетени и тъкани, които са характерни за село Симеоново. Тук могат да се видят още тъкани за украса и завиване, везани покривки и възглавници, както и уреди за предене и тъкане.  Втората зала пресъздава традиционна симеоновска стая от средата на XIX век, а в третата е събрата богата колекция от снимки, показващи моменти от ежедневието и празниците на симеоновци. 

     Битовата композиция е дело на хората в село Симеоново, които са издирили и дарили  фамилни предмети, облекла и снимки. Тя е осъществена по инициативата „Духът на моето село“ – част от платформата „С Тунджа в сърцето“. Тя е