Любопитно: Дамски кожени боти: изкуствена или естествена кожа да изберем?

Всяка жена мечтае за огромна колекция от обувки. Когато стане въпрос за дамски кожени боти, нито една дама не би казала, че не желае да има такива. Точният модел, разбира се, вече е въпрос на личен избор.

Ботите са подходящи за есента, зимата или пролетта. Кога точно ще ги носите зависи от изработката им и разбира се, от възможността да се съчетаят с тоалета ви.

Освен цвят, височина на тока и дизайн, пред нас стои още един много съществен избор при купуването на дамски кожени боти: дали да бъдат от изкуствена, или от естествена кожа.

Когато решите от какъв точно материал искате да са направени обувките ви, може да проверите дали те са това, което е обявено на етикета. За да сте напълно сигурни, че ботите, които купувате, отговарят на вашите очаквания, можете да направите някоя от следните проверки. Така ще прецените от какъв тип кожа са изработени вашите дамски кожени боти.

Може да направите проверка чрез допир. Естествената кожа ще се затопли моментално и ще остане суха даже и при по-продължително държане в ръцете. Изкуствената кожа пък се затопля осезаемо по-бавно и постепенно се навлажнява, ако повече време се държи в ръце.

Естествената кожа най-често е по-дебела в сравнение с изкуствената. Ръбовете на изкуствената кожа обикновено са заоблени и прави. При естествената кожа те са по-неравни и грубовати.

Ако притиснем дамски кожени боти от естествена кожа по-силно, то още в първия момент на прегъване ще се явят мънички гънки. Те изчезват моментално при пускането на кожата. След разпъване естествената кожа възвръща първоначалния си вид моментално.

Дори и да бъде подложена на разтягане, натиск или прегъване, естествената кожа няма да промени цвета си. За изкуствената е много вероятно да промени оттенъка си.

Често изкуствената кожа има мирис на химикали. Не бива обаче да се доверявате единствено на обонянието си, защото съществуват доста различни видове ароматизатори, които биха могли да прикрият евентуална неприятна миризма. При всички положения обаче миризмата на естествената кожа не е натрапчива, а много по-лека.

Друга разлика, по която може да прецените дали вашите дамски кожени боти са от изкуствен, или естествен материал, са порите. При изкуствената кожа те са еднакви на дълбочина и по форма. При естествената кожа те са разположени произволно.