Любомир Котев е тазгодишният носител на Националната литературна награда „Захарий Стоянов”

На тържествена церемония на 1 ноември в големия салон на БАН, в присъствието на академици, член-кореспонденти, професори и хора на изкуството,  този авторитетен приз му бе връчен от миналогодишният носител на наградата  поета Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели. Наградата е пластика – перато и подписа на Захарий Стоянов,  изработена от проф. Красимир Джидров  грамота и парична премия.

На церемонията присъстваха зам. Минитъра на Културата Румен Димитров, зам. Кметът на София доц. Д-р Тодор Чобанов и кметът на Ямбол Георги Славов, депутатите Петър Кънев, Юлиан Папашимов и Диана Саватева. Да уважат писателят дойдоха Любен Дилов –син, акад. Антон Дончев, композиторът Стефан Драгостинов и много творци. Наградата се присъжда за принос в културата и заслуги към Отечеството.Издателят Иван Гранитски наблегна на факта, че Любомир Котев е автор на над 30 книги, от които 10 книги народопсихология и на няколко книги разтърсили литературната общност.

Поетът Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели каза, че е  особено въодушевен от това, че един от най -изтъкнатите български писатели получава наградата. „Това е високо отличие за всеки творец и смятам, че Любомир Котев заслужава тази награда защото е наследил творческия устрем на Захарий Стоянов“, допълни той, като определи наградата, като едно от най- значимите в сферата на литературата.

Любомир Котев  подчерта, че за него е  голяма чест на този голям ден да получи награда на името на Захарий Стоянов , на който сме длъжници. Той го определи като едно от най- големите имена в Българската културна история, като подчерта,  че може да се каже, че от него започва България.”Ако има някой, който да олицетворява България като национален герой е тъкмо той”, каза  Котев. В словото си той очерта ролята на Захарий Стоянов за Съединението и го нарече великият творец  написал книгата, която с основание наричаме българската Библия.

„За мен е странно да стоя тук като човек заслужил тази чест. Защото за мен тази награда е преди всичко чест. Радвам се че тук до мен е моят издател Иван, който издава книгите ми. Радвам се, че тук е акд. Антон Дончев, чийто уроци ме изградиха като писател. Благодаря ви.”, завърши словото си Любомир Котев. 

Авторът получи поздравителни адреси за голямото отличие от областния управител на Ямбол и кмета на община „Тунджа”. Предишните носители на наградата „Захарий Стоянов” са акд. Георги Марков, Никола Инджов и Боян Ангелов.