Лицата на Ямбол: Яница Радева

Яница Радева е родена в Ямбол. Завършва eкология и опазване на околната среда в Аграрния университет в Пловдив (2001) и българска филология в Софийския университет (2007), където защитава докторска дисертация на тема „Времена и пространства в поезията на Иван Теофилов“ (2013). Дългогодишен редактор на научни монографии. Участва в редица семинари и школи по творческо писане. Автор на няколко книги, носител на множество награди. Нейни творби са преведени на няколко езика. 

Здравей, какво видя днес в огледалото?

Все още не съм се оглеждала, предпочитам да го правя в огледалните витрини на магазините и в очите на близките хора.

Суетна ли си?

Зависи кое значение на думата „суета“ ще вземем. Ако я разбираме като тшеславие и самоизтъкване, старая се да страня от нея. 

Къде искаш да си сега?

През последната година на пандемия, надявам се, че се научих да ми харесва, там където моментът ме е заварил. Сега съм в Ямбол, при семейството ми и докато отговарям на въпросите ви,  пия чай от смокини.

Какво те вдъхновява?

Хората. Определени хора, емоционални, приказливи, темпераменти. 

Какво те кара да се усмихваш?

Друга усмивка.

С какво не се разделяш?

С това, което всеки друг, телефона. Такъв е светът ни. Често не се разделяме с най-ненужното.

Последната книга, която те грабна?

Обикновено аз грабвам книгите, а те ме увличат. Последната, която четох с удоволствие, е романът „Болка“ от Цруя Шалев. Това е роман за болката, която е и физическа, и любовна, и родителска, и към миналото, и от настоящето. Чудесна книга е!

По-емоционална или по-рационална?

Емоционална, макар че невинаги личи.

За какво не ти стига времето?

Да готвя сложни ястия.

Какво би променила около себе си?

С времето разбирам, че твърде малко неща мога. Надявам се, че някой мой текст може да донесе на някого радост или да даде отговор на търсен въпрос. Това не е много, но ако въпросът е важен за него, може написаното да му полезно. Другото, което е по силите ми е, да посадя дърво или храст. Понякога го правя или подарявам на някого с градина, за да си посади. Така имам чувството, че подарявам живот.

Най-голямото ти изкушение е…

Да се налага да откажа пътуване до място, на което не съм била.

Мечтаеш за…

Отговорът е нещо, което ще запазя за себе си.

По душа си…

Мечтателка.

Трите думи, които те описват…

 Понеже човекът е като река и се променя, днешните думи са петък, четене, надежда.

Книгите са…

Едновременно връзка със света и отдушник от него. Нито вещи, нито същества. Част от работата ми и част от изкуството. Път, по който са идвали най-големите ми приятелства.

 

Снимка: Иван Добромиров