Литературни дни „Ямбол чете“ – гостува Чавдар Ценов

6 ноември, сряда

„Накъде тече реката“ от Чавдар Ценов

Начален час: 18:00 часа

Място: НЧ „Съгласие-1862“  – Син салон

 

Чавдар Ценов е роден  в София на 24 март 1956 г. Завършва 9-та френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ и българска филология в Софийския университет.

Работил е като учител по български език и литература, редактор във в. „Литературен форум“, в Националния институт за паметници на културата, в издателство, като коректор и репортер във всекидневници, бил е началник на отдел и директор на дирекция в държавната администрация, координатор на проекта „Разбираема България“. 

Превеждал е от френски език автори като Емил Дюркем, Симон Вейл, Жак Атали и други.

Той е сред сценаристите на полския сериен филм „Дълбока вода. Автор е на книгата „Удавената риба“ (наречена съчинение), на сборниците с разкази „Черно под ноктите“, „Щраусовете на Валс“ и „Другата врата“ (преведена и издадена в Република Македония, 2011), на романа „Кучета под индиго“ (номиниран за Националната литературна награда за роман на годината (2011 – 2012) и за наградата „Хеликон“) и на сборника с малки новели „Отклонения наесен“ (номиниран за наградите „Елиас Канети“, „Перото“, „Хеликон“ и удостоен с наградата „Христо Г. Данов“ за 2015 г. и годишната награда на Портал „Култура“).

Негови разкази са превеждани на унгарски, немски, испански и македонска литературна норма.

Автор е на книгите: 

  • „Черно под ноктите“. Сборник разкази. С., „Автор и приятели“, 1992
  • „Удавената риба“. Съчинение. С., „Стигмати“, 1999, с подкрепата на Центъра за изкуство „Сорос“
  • „Щраусовете на Валс“. Сборник разкази. С., „Стигмати“, 2001, с подкрепата на Министерството на културата и Центъра за изкуство „Сорос“
  • „Другата врата“. Сборник разкази. С., „Рива“, 2009
  • „Кучета под индиго“. Роман. С., „Рива“, 2012
  • „Отклонения наесен“. Малки новели. Пловдив, „Жанет 45“, 2015