Летен филмов маратон в Ямбол

За четвърта поредна година жителите и гостите на Ямбол имат възможност да гледат безплатни прожекции на филми в Лятното кино през целия ваканционен сезон. Летният филмов маратон започва от 1 юли и в продължение на 10 поредни съботи представя нови български и чуждестранни продукции от каталога на София Филм Фест. Началото ще бъде дадено с „Белгийският крал“ („King of the Belgians”, Белгия-Холандия-България, 2016). Филмът вече има зад гърба си множество участия и награди от световни кино фестивали. Именно с него бе даден и стартът на 21-ото издание на София Филм Фест през март тази година. Началото на прожекцията е в 21.00 часа.

Селекцията на програмата за лятното кино в Ямбол включва 10 вълнуващи заглавия, всяко от които със своя специфика като жанр и послание към зрителите. Сред тях са: „Пеле: раждането на една легенда“, „Имераторът“ на режисьора Люк Жаке и най-новият филм на култовия режисьор Андрей Кончаловски – „Рай“.

Летният филмов фестивал в Ямбол се провежда за четвърта поредна година след възстановяването на Лятното кино в Градския парк. Основен организатор е община Ямбол, в партньорство със София Филм Фест. Целта на инициатива е до широката аудитория да достигнат нови и качествени заглавия, да се провокира допълнителен интерес към седмото изкуство.