Лаура Тибалди де Филипо в България специално за спектакъл на Ямболския драматичен театър

Висока оценка за работата на Ямболския драматичен театър даде Лаура Тибалди де Филипо, ексклузивен притежател на правата върху творчеството на Пепино де Филипо, автор на пиесата „Не е вярно, но аз вярвам“. Лаура Тибалди де Филипо е снаха на Пепино де Филипо. Тя пристигна специално от Италия за да присъства на софийската премиера на новото заглавие на ямболския театър и остана очарована от актьорския състав. Преди представлението Лаура Тибалди де Филипо се срещна с трупата и разказа за живота и творчеството на театралната фамилия де Филипо. На представлението „Не е вярно, но аз вярвам“, което се игра в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ на 29 октомври присъстваха заместник министъра на културата Румен Димитров, директора на италианския културен институт в България Луиджина Педди, представители на италианското посолство в страната. „Не е вярно, но аз вярвам“ е първата пиеса на Пепино де Филипо поставяна в България.


Лаура Тибалди е родена в Неапол на 29 ноември 1954 г., дъщеря на известен наказателен адвокат. Живеят в Бенвенто. Завършва класическата гимназия „П. Джанноне ди Беневенто“ през 1972 г. След това продължава образованието си в университета Федерико II в Неапол юридическия факултет и го завършва с отличие. През 1977 г. става университетски асистент в катедра „Криминална антропология“ към Юридическия факултет на Федерако II.
От 1977 до 1999 г. е на работа в Института по кредитни банки на Неапол. От 1999 до днес се занимава с организационен и административен мениджмънт, театрална продукция за Дружеството на Луиджи де Филипо (син на Пепино де Филипо) „I due della città del sole s.r.l.“. От 2010 г. до днес поема ръководството – организационното и административно управление на театъра Parioli Peppino De Filippo в Рим. През 2013 г. се грижи за лятното събитие в Римския театър в Беневенто „Risvegli della Bella Dormiente“, като се грижи за управлението и административната част. През април 2015 г. става Pro-tempore на Асоциацията на стабилните производствени компании (ISP). Един месец по-късно през май 2015 г. заема поста заместник-председател на ISP
……………………………………………………………………………………………………………………………………..
Театър Parioli е построен през 1938 г. в Via Giosuè Borsi 20, в района Parioli и е предназначен за използване като кино. През 1958 г. той става театър и достигна разгара на славата си благодарение на художници като Алигиеро Noschese, Антонела Steni и Елио Pandolfi с някои изпълнения, които остават в историята на развлекателното изкуство като Scanzonatissimo и по-късно ще бъдат предмет на филмова адаптация. През декември 1977 г. театърът е жертва на фашистка атака, сградата е била подложена на пожар и е претърпяла големи щети. От 1982 г. Театър Parioli е домакин на телевизионното заснемане на шоуто на Maurizio Costanzo, популярно предаване, което се излъчва късно вечер в мрежите на Mediaset. През 1988 г. Маурицио Костанцо става артистичен директор на театъра и на сцената на Париоли сменя някои големи таланти на италианската комедия включително Винченцо Salemme и Covatta. През 2011 г. театърът Parioli има вероятност да затвори врати и е спасен от Luigi De Filippo, който става артистичен директор, заедно със съпругата си Лаура, от юни 2011 до смъртта си на 31 март 2018 г.Освен това театърът се преименува на Teatro Parioli Peppino De Filippo в чест на бащата на Luigi De Filippo.