Кукленият театър в Ямбол втори път стана Лауреат на Международния фестивал КУКАРТ – Санкт Петербург

    От 22 до 29 юни 2021 г. В Санкт Петербург се състоя поредния Международен фестивал – биенале на куклените и синтетични театри.
Фестивалът се провежда в три направления- основна програма,специална и клубна. В тях са включени около 70 спектакъла на повече от 60 театъра от различни страни. Представленията се играят на 18 сцени в Петербург.
Времето, в което живеем ни помага да разберем, че единственатавъзможност за пряка комуникация са културните мостове и мисията на нашия вид изкуство! Кукленият театър – един за всички. Благодарение на удивителния свят на куклениците и света на кукленото изкуство животът ни става по-светъл, по-цветен и по-красив.
     В Санкт Петербург се събират куклени театри от всички краища на Русия и цял свят. Колективи от Естония, Германия, Израел, България, Китай /някои проекти минават онлайн формат/. Това дава възможност да се видят едни от най-добрите спектакли – лауреати на различни престижни фестивали.
Целта на фестивала – да се открият нови имена, нови представления,спектакли, които ще заявят себе си и идеята за нови формати и бъдещи проекти. Държавен куклен театър „Георги Митев“ – Ямбол участва в основната програма на фестивала КУКАРТ с постановката „Снежанка и седемте джуджета“ –по Братя Грим, драматизация и постановка – Бисерка Колевска,
сценография и кукли – Свила Величкова,
музика – Нелко Коларов.
    Участват актьорите Любомир Желев и Анна-Валерия Гостанян.
Постановката бе представена онлайн на сцената на Учебния театър на Висшия институт по култура – Санкт Петербург на 23 юни от 14.00часа.
Диплома – Лауреат на фестивала КУКАРТ – Санкт Петербург за Държавенкуклен театър „Георги Митев“-Ямбол бе връчен на директора на Българския културен институт – Москва г-н Виктор Бойчев. Държавен куклен театър „Георги Митев“-Ямбол става за втори път Лауреат на фестивала. Международният фестивал КУКАРТ доказва за пореден път, че кукленото изкуство премахва граници и събира народи. Може би в огледалния свят на приказката…
 
ЕленаДойчева