Кукерски празници

Кукерството е един от символите на България, най-големият и зрелищен български обичай, чийто корени са дълбоко в далечното минало.

Всяка година в периода между Месни и Сирни Заговезни (Сирница), в община „Тунджа”, той се завръща отново и отново. Пъстрата магия от цветове, звуци и ритми увлича и завладява всички, дошли да се насладят на този нережисиран спектакъл, идващ от сърцето на хората и наситен със символиката от вярвания на древните жители на тунджанската земя.

Тунджанските кукери – това са хората, които обичат и пазят традициите, които ни карат да се чувстваме горди, че сме българи.

Кукерландия в община „Тунджа” започва с идването на Сирни заговезни, когато в десетки села, кукерите се събират и в продължение на часове подреждат хлопките, навиват навуща и кръстосват герданета, опъват пъстроцветни ленти и нарамват тежки животински маски, за да спазят и продължат традицията. Детайлите са важни, в групите има ред, неписани закони и правила. Не всеки може да бъде водач на кукерите. За такъв трябва да бъде избран дълбоко почтен човек: честен и чистосърдечен. В групата всеки има роля – булка, младоженец, сеяч и орач, поп и волове, персонажите са много, но в мига, в който дръннат хлопките и задумка тъпана, облекло, маска, обреден инвентар, украса на карнавалния костюм, зрители и изпълнители се сливат в едно.

        От къща на къща зазвъняват десетки звънци, звуците на гайдата и тъпана се чуват отдалеч и младоженецът загубва гласа си, за да не остане дом, в който да не е прогонено злото и да не е стигнала благословията за благополучие, за плодородие и здраве на хората и добитъка.

Кукери и маски изпълниха площадите на селата Веселиново, Завой, Кабиле, Калчево, Победа, Чарган, Челник и Хаджидимитрово. За поредна година кукерските дружини обиколиха селата от къща на къща, да благословят стопаните за здраве и берекет. Те пресъздадоха различни ритуали, като спазваха традицията с помощта на магическите си чанове да побеждават злите сили, за да царува доброто. 

Както всяка година, в края на празника, групите се събират на центъра на населените места и играят своя ритуал символизиращ гонене н злите духове както и зараждането на новия живот. Ако кукер не е играл в селото ви  годината няма да е берекетна и плодородна, гласи народното поверие.

Кукерите от Могила ще разлюлеят своите хлопки на 4 март 2017 година, а на 5 март, жители и гости на село Маломир ще имат възможността да се насладят на традиционния ритуал на кукерската група от селото.

Трескава подготовка тече на всички кукерски групи и за предстоящия  общински празник „Кукеров ден”, който ще се проведе на 25 февруари 2017 година в село Кабиле. Той ще започне в 15.30 часа на площада в центъра на селото, след което ще бъде пресъздаден традиционен кукерски ритуал в местна къща.

10 колектива ще вземат участие в Международния  фестивала „Кукерландия 2017”, който ежегодно се организира от общините „Тунджа” и Ямбол, като специална изненада ще бъде представянето на групата от с. Завой с възстановени автентични маски, характерни за селото.

Тази година „Кукерландия 2017” ще се проведе в периода 22 – 26 февруари, а състезателното дефиле на кукерските групи ще бъде на 25 – 26 февруари 2017 година в парка на град Ямбол.