„Кукерландия“ започна

Въпреки всички трудности и ограничения , единственият маскараден фестивал в България, който се провежда от 2000 година без прекъсване, стартира с три традиционни изложби и благотворителен концерт. Тази година мотото на празника е: „Да пазим традициите, да пазим себе си и другите, за да пребъде „Кукерландия“!“.

В Общински детски комплекс – Ямбол беше подредена експозиция на кукерски маски, изработени от децата в Националния конкурс-изложба по приложно изкуство „Кукерландия“. Тя беше представена онлайн на официалната фейсбук страница на Община Ямбол. Участие взеха 200 деца от цялата страна. След журиране, което ще се проведе на 15 март, ще бъдат публикувани и имената на победителите в отделните възрастови групи.

Изложба на детски рисунки „Моята Кукерландия“ беше експонирана в сградата на Народно читалище „Съгласие-1862“-Ямбол.

Тази година рисунки за конкурса пристигнаха от градовете Пловдив, Русе, Карнобат, Сливен, Сунгурларе, Търговище, Варна, Попово, Шумен, Стралджа, Добрич, Силистра, Несебър, София, Стара Загора, Ахтопол, Бургас, Плевен, Тутракан, Приморски, Ямбол и община „Тунджа”.

   „При подбора на рисунките в конкурса „Моята Кукерландия – Нарисувай ми кукер” се фокусирахме върху тези, които отговаряха максимално на регламента. За нас беше важно пресъздаването на атмосферата на празника. Според възрастта на младите автори, както композиционно, така и като техника, разнообразието беше голямо. Избрахме за победители отличаващите се с атрактивност и сила на посланието творби. Конкурсът „Моята Кукерландия – Нарисувай ми кукер” на НЧ „Съгласие 1862” Ямбол ни даде възможност да погледнем на Маскарадния фестивал през очите на най-младите ни колеги! Благодарим на всички участници за труда и вдъхновението! Пожелаваме им нови творчески успехи!”, коментираха членовете на журито.

Кулминацията в първия ден на „Кукерландия“ беше откриването на изложбата  на Теодосий Спасов и последвалия благотворителен концерт в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ – Ямбол. Билетите бяха разпродадени за няколко часа предвид огромния интерес към изкуството на виртуозния музикант и изненадващо добър фотограф и ограниченията, наложени поради противоепидемичните мерки.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански изтъкна в словото си: „ Днешният ден е повод за гордост, тъй като този е единственият маскараден фестивал в България, който се провежда без прекъсване. Нашите кукери са синоним на маскараден персонаж, а „Кукерландия“ е еталон за кукерски празник. Въпреки всички трудности, намерихме форма за провеждане на празника.  По разбираеми причини се лишихме от традиционни и обичани събития. Важно е да бъдем единни както в добрите, така и в трудните моменти. За нас, първостепенна задача е да пазим здравето на нашите съграждани и близки, за да имаме още много празници, на които да бъдем заедно.“

 Валентин Ревански изрази благодарност към ръководството на община „Тунджа“ за доброто сътрудничество.

Изложбата беше представена от нейния куратор Зафер Галибов, председател на журито на Фотографския конкурс „Кукерландия“.

Китаристът Християн Цвятков акомпанира на Теодосий Спасов във вълнуващия концерт. Двамата свириха тракийска ръченица и хоро, северняшки мелодии, както и произведения, композирани в Антарктида. Световноизвестният български кавалджия,  който е първият солов изпълнител, свирил на всички континенти, изпя няколко песни.

Концертът беше предаван на живо на официалната страница на Община Ямбол във Фейсбук.

Със средствата от благотворителния концерт ще бъде изработена нова маска, която ще украсява фестивала догодина.

В събота програмата на фестивала продължава в 11:00 часа с „Кукер джаз или когато Ямбол беше столица на джаза в България“ – среща с журналиста Владимир Гаджев и писателя Христо Карастоянов в Художествена галерия „ Жорж Папазов“ – Ямбол.

Откриването на Фотоизложбата-конкурс „Кукерландия“ и връчването на наградите на отличените фотографи в 17-то издание на конкурса ще се състои в 14:00 часа пред сградата на Община Ямбол.

В 17:45 часа започва представянето на обичая за искане на прошка на Сирни Заговезни „Да простим, за да бъдем здрави!“, което ще се проведе в Етнографската къща в квартал „Каргон“. Събитието ще се излъчва пряко на официалната фейсбук страница на община Ямбол.

          От 18:15 часа е  „Пречистени от огъня“ – възпроизвеждане на обичая за хвърляне на дървени стрели и прескачане на огъня за здраве, което също ще се състои в тревните площи до Етнографската къща в квартал „Каргон“.

Ямбол отново ще се оглася от звънци и хлопки! Община Ямбол ще спази изискването на Регионална здравна инспекция и в града ще се представи само ямболската кукерска група при Народно читалище „Умение – 2003“ – Ямбол  с ръководител Елиян Кисьов. Нейната обиколка, наречена „Маскирани вестители на Доброто“, в кварталите и в центъра на града ще се провежда без предварително обявяване в празничните дни, за да не се създават предпоставки за събиране на прекалено много хора на едно място.

Община Ямбол призовава гражданите да спазват противоепидемичните мерки.