Кристиан Вигенин: Сега е моментът за истинско изчистване на държавата от корупцията

Сега е моментът при тази силна нетърпимост на гражданите към подобни практики да започне истинското изчистване на държавата от корупцията, коментира на пресконференция в Ямбол народният представител Кристиан Вигенин темата за „Апартаментгейт”. На пресконференцията присъстваха и народният представител Николай Пенев и областният председател Митко Андонов.

Той изрази позиция, че малко по малко тази схема, която беше създадена от ГЕРБ през последните 10 г., ще започне да се разпада с още по-голяма скорост.

Според него една от причините толкова сериозно внимание да се обърне на този въпрос е, че хората в по-голяма степен могат да си представят какво означава да си купиш апартамент на занижени цени и в същото време да използваш положението си в парламента, в обществото и в правителството, за да приемаш и предлагаш лобистко законодателство, да вършиш услуги или да притискаш съответните фирми.

„Очакваме оставката на премиера и на правителството, защото не е героизъм и борба с корупцията да отстраниш няколко свои приближени, истинската борба с корупцията е да не го допуснеш. И това, че ще скриеш някой от медийното внимание, не означава, че си се преборил със съществения проблем”, коментира още народният представител. Той изтъкна, че  комисията, която беше избрана да се бори с конфликта на интереси и с корупцията, се оказа само по себе си замесена в такива конфликти и предполагаеми корупционни схеми, а предложените от самия Цветанов и гласувани от ГЕРБ сега трябва да проверяват тези, които са ги назначили. „Само по себе си това е абсурдно, когато говорехме, не ни обърнаха внимание, сега практиката потвърждава нашата правота”, подчерта още Кристиан Вигенин и допълни: „Убедени сме, че тази схема стои по същия начин и в по-малките населени места, в областните центрове и няма да се учудя, ако в следващите дни и седмици видим подобни мини да започнат да гърмят и в областните центрове със знакови лица на ГЕРБ, кметове, народни представители и др”.

Той обяви още, че управляващите се опитват да спасят собствената си репутация, опитвайки се оплетат всички останали в подобни схеми, но има една съществена разлика – едно е да закупиш жилище, когато си извън властта или извън политиката, съвсем друго е да го направиш от позицията на управляващ, в който е и „хлябът и ножът”, защото използвайки властта, те са облагодетелствали себе си, близките си и близък кръг фирми.

„Това е върхът на айсбергът, но при едни по-сериозни проверки всичко ще започне да се разплита – да се видят свързаните лица, паричните потоци”, каза още ямболският депутат и разясни: „Част от действията, които бяха предприети, целят скриване на засегнатите лица от вниманието на медиите и проверките да доведат до резултат, в който ще се окаже, че всички са невинни, че няма никакви доказателства срещу тях. Това го видяхме първо с апартамента, в който живее Владислав Горанов, но комисията, избрана от същите управляващи, е дала вече оправдателното тълкуване за него, сега излиза за министър Боил Банов”.

Той допълни още, че няма съмнение, че тази комисия сигурно ще даде такива оправдателни тълкувания и за останалите, но хората не са глупави и виждат за какво става въпрос. „Каквото и да излезе от тази комисия тя сама по себе си е дискредитирана. Една истинска мащабна борба с корупцията ще започне тогава, когато тези управляващи си отидат и дойде управление, което ще бъде безкомпромисно към тях и към себе си. Такова ще бъде управлението на БСП. Всички опити това статукво да бъде задържано, да се изкара още един ден във властта, да се раздаде още една обществена поръчка на близки фирми и близки хора, няма да издържи дълго, защото медиите и хората станаха по-смели”, прогнозира Кристиан Вигенин.

По темата за евроизборите той припомни, че БСП беше първата партия, която обяви своята платформа и политиките, които ще защитава още в края на януари, докато ГЕРБ ще определи своята платформа тази неделя и разясни, че те на пръво място поставят политиката, на база на това определят и техните кандидати.

Народният представител обясни, че Изпълнителното бюро е взело решение на база на номинациите от областните съвети на БСП да предложи за гласуване от Националния съвет листа от 16 кандидати – от 2 до 17 място, защото водачът на листата вече е определен. Броят на номинираните, които са дали съгласие да участват, е около 80, първоначално те били над 100. В листата ще има до 6 кандидати от гражданска квота и коалиционни партньори, а 30 % от местата в листата ще бъдат за млади хора до 35 години.

Областният председател на БСП Митко Андонов съобщи, че Ямболска област ще бъде една от първите, които ще бъдат посетени от кандидатите за европейски депутати. На 18 април в региона ще гостуват трима от листата, но все още не е ясно кои ще са те. Той изтъква, че целта на БСП в Ямбол е отново не само да бъде победител в тези избори на местно ниво, но и да постигне най-висок резултата за левицата в страната.