Кристиан Вигенин: Завършването на новия болничен комплекс е заложено в бюджета за 2022 г.

До края на тази година новият болничен комплекс на Ямбол трябва да бъде завършен, да е закупено и монтирано новото оборудване и обзавеждане. Такава цел си е поставила управляващата коалиция, за която завършването на новата ямболска болница е един от приоритетните обекти, съобщи на пресконференция в Ямбол зам.-председателят на 47-то Народно събрание Кристиан Вигенин.

Той поясни и предприетите стъпки. След уточняване на проблемите, свързани с пожарната безопасност, в момента се актуализират средствата, които ще бъдат необходими за довършване на проекта, трябва да се направи и анекс към договора за изпълнение на допълнителните дейности във връзка с пожарната безопасност. Финансирането на довършителните строителни работи е осигурено в централния бюджет, средствата ще бъдат отпуснати веднага щом започне изпълнението на строителните дейности по договор. По отношение на оборудването и обзавеждането ръководството на болницата е събрало по две оферти за оборудването и по три оферти за обзавеждането, направен е списък с всичко необходимо, направен е и анализ какво може да се премести от сегашната болница и се чака одобрение от здравното министерство. Идеята е необходимите средства за оборудването да бъдат заложени в актуализацията на бюджета.

Забавянето на завършването на болничния комплекс се дължи на ревизирани противопожарни изисквания, които са предявени през лятото на 2021 г. на служебния кабинет, въпреки че е имало първоначално одобрение на проекта при предходното правителство.

Кристиан Вигенин подчерта, че министър Корнелия Нинова се е ангажирала с изграждането на индустриална зона между общините Ямбол, „Тунджа“ и Сливен, като крачка към реализацията е възложено проектиране на четирилентов път между Ямбол и Сливен.

Зам.-председателят на НС подчерта, че ще подпомогне дарителската кампания на община „Тунджа“ за украинските граждани, защото според него това е най-добре организираната помощ от българска община за Украйна, тъй като не само е организиран транспорт до Болград и обратно, но е доставена и хуманитарна помощ.