Кристиан Вигенин, БСП: За втори път подаваме сигнал срещу служебното правителство, няма да търпим опорочаване на вота

„Една от причините да инициираме промените в Изборния кодекс беше заради нашите съмнения за честността на вота и начина на отчитане на резултатите. Оставката на заместник-министър Кирилов е много тревожен сигнал, защото той казва, че членове на борда на „Информационно обслужване”, които отчитат резултатите от изборите, не са назначени прозрачно. Това за нас е съмнително и затова сигнализирахме главния прокурор.” Това заяви заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин в предаването „Лице в лице” по БТВ.
„Никой не би трябвало да има интерес да създава съмнения около честността на вота. Именно затова реагираме веднага. Нека заместник-министър Кирилов и министъра на електронното управление да излязат и да обяснят какво е наложило това”, добави Вигенин.
Той припомни, че БСП вече е подала един сигнал към международни организации заради намеса на служебни министри в предизборната кампания с изявления срещу БСП. „Това вече е втори сигнал, който по друга линия подаваме, с което искаме да заявим, че няма да търпим каквото и да е опорочаване на честността на изборите”, категоричен бе социалистът.
Кристиан Вигенин подчерта, че Конгресът на БСП и отстранил от партията хората, които са организирали скандала на политически форум, защото такова уронване на престижа на БСП е недопустимо.
„Стана пределно ясно, че хората, несъгласни с ръководството, нямат необходимата подкрепа в партията. Логично беше те да приемат този факт и да работят така, че на следващия Конгрес да имат повече подкрепа. За съжаление, те не могат да разберат, че не предлагат абсолютно никаква алтернатива. Ако те имаха някаква различна от водената политика, може би това би им спечелило привърженици, но на Конгреса не изразиха никакви възражения по нея”, посочи заместник-председателят на БСП.
Той припомни още, че в своя доклад председателят Нинова ясно е изразила позиция, че коалиция с ГЕРБ няма да бъде правена, и че с кого БСП ще се коалира и дали ще подкрепи някакво правителство – ще реши партията на общопартиен референдум.
Кристиан Вигенин обясни мотивите, с които Конгресът на БСП реши да организира референдум за допускане на джендър идеологията в училищата. „Не знам друг лидер на партия някога да е казвал следното: „Ние уважаваме хората с различна сексуална ориентация. Ние ще защитаваме техните конституционни права. Но в същото време ние не искаме българските деца да бъдат подлагани на спорни теории, свързани с това как те могат да си сменят пола.” Този въпрос ще бъде решаван на Национален съвет, и когато се сложи границата, много неща ще се изяснят”, каза в заключение социалистът.