Корнелия Нинова: Структурите имат пълната свобода да решават за кандидатите за местни избори

Първото изнесено заседание на Изпълнителното бюро в Ямбол е символно, защото искаме да поздравим всички, които работиха така усърдно на европейските  избори и имаме този прекрасен резултат в Ямболска  област, каза на пресконференция в Ямбол председателят на Националния съвет на БСП  Корнелия Нинова след проведеното заседание.

Тя уточни, че желанието им е до септември да посетят всички области и да обсъдят с всички общински организации проблемите на всяка община и да начертаят възможните решения и разясни, че на срещите се правят т. нар. „паспорти” на всяка община с проблемите и решенията, защото местните избори са специфични, всяка община има конкретни проблеми, които трябва да се решават на място.

На изнесеното заседание са поставени приоритети да сложат във фокуса на БСП  икономическото развитие на общините и социалната политика, в частност задържането на младите хора по места. Корнелия Нинова цитира като добри практики направеното в общините „Тунджа” и Болярово  като безплатните детски градини, безплатен транспорт, безплатни закуски и обедно хранене за всички ученици, по-евтини дърва за хората по селата и уточни, че БСП  ще стъпи на добрите практики, за да развива политиката си за местна власт в подготовка на предстоящите избори.

Тя подчерта, че обезлюдяването е сериозен проблем в някои общини на Ямболска  област, а граничните райони искат специфични грижи и затова БСП  продължава да настоява за програмата Странджа – Сакар, която е заложена и във „Визия  за България”. Корнелия Нинова даде като пример споделената от кмета на Болярово  Христо Христов тревога, че четири села от общината са изключени от списъка с необлагодотелствани  райони, за което са получавали допълнителни субсидии, и то точно засегнатите от уж съществуващото заболяване по животните. Затова БСП  ще набележи мерки за задържането на младите хора, за запазване на поминъка им и за развитие на икономиката в общините.

За град Ямбол лидерът на БСП  коментира, че управлението на ГЕРБ на върха се пренася и по места – еднолично управление, което не уважи усилията на гражданите и на БСП  да се провеждат референдуми по важни въпроси. Тя подчерта, че в програмата на БСП  ще се стъпи на всичко добро, постигнато до тук, но ще се търси още по-добро развитие на общините. На пресконференцията беше заявено, че е взето решение да се изготви план за развитие на всяка от общините в Ямболска  област.

Организациите ни са оставени да решават самостоятелно за коалиционната им политика и дали биха подкрепили независими кандидатури, защото всяка община е много специфична като развитие и като партньорства, отговори на журналистически въпрос Корнелия Нинова и уточни, че общинските конференции, които трябва да се проведат до края на август, ще решат кого да издигнат. Тя беше категорична, че намеса и диктат от центъра няма да има, защото структурите имат пълната свобода. На въпрос на журналисти за гражданската квота беше уточнено, че БСП  ще продължи да я налага, защото това е разширяване към гражданското общество.

Възможно най-много кметове в Ямболска  област си поставя като цел БСП, отговори на журналистически въпрос Корнелия Нинова.