Корнелия Нинова и народни представители представиха „Визия за България” в Ямбол

Народни представители от парламентарната група „БСП за България” и лично председателят на партията Корнелия Нинова дойдоха в Ямбол, за да представят „Визия за България”. В препълнената зала на Кукления театър на 21 ноември се събраха членове и симпатизанти на левицата, но и граждани, за да чуят какъв модел на развитие им предлага БСП.

Срещата откри председателят на БСП в Ямбол Катя Георгиева, която открои, че липсата на обща мечта на българите и общи цел и посока, ни карат да се чувстваме ве по-спептични и вътрешно гневни като народ. Тя подчерта, че „Визия за България” е обръщение към нацията за това накъде да вървим и какво да коригираме, за да изградим заедно българската посока.

На срещата присъстваха народните представители Георги Свиленски и Ирена Атанасова и ямболските депутати Кристиан Вигенин и Николай Пенев.

„Всички сме убедени, че повече така в България не може да се живее, че моделът, по който се развива България, не може да продължава и той трябва да бъде променен”, изтъкна Георги Свиленски и подчерта, че целта на „Визия за България” е била да изведат на преден план основните приоритети, а всичко друго да бъде допълнено след проведените срещи с хората. Петте приоритета, по които БСП търси съгласие и обединение от всички български граждани,  са демографска политика, здравеопазване, образование, социална политика и регионално развитие.

Георги Свиленски разясни част от приоритетите, като намаляване на данък общ доход на семейството с 50 лв. за едно дете, и със 100 лв. за две деца, въвеждане на еднократна помощ над  6000 лв. за второ и трето дете. Той разясни, че БСП предлага и преизчисляване на пенсиите към 2011 г., което ще ги вдигне с 20 – 30 % и това е постижимо за бюджета, а средствата за тях ще дойдат от промяна на данъчното облагане, като отпадане на плоския данък за доходи над 3900 лв. и увеличаване на данък дивидент, който е 5 %, а всички работещи плащат 10 % върху доходите си.

В сферата на регионалното развитие се предлага създаването на 3 фонда – „Фонд инвестиционен” с ресурс 500 млн. лв. годишно, „Фонд четвъртокласна пътна мрежа” с 400 млн. лв. годишно и Фонд за субсидиране на труднодостъпните райони с лимит от 100 млн. лв.

„Образованието е въпрос на национална сигурност”, изтъкна народният представител Ирена Атанасова, аргументирайки се, че каквито ученици излязат от образователната система, такива ще обучават децата ни, ще ни лекуват и ще работят в икономиката. Тя обясни част от предложенията на „Визия за България” за образование като безплатни учебници до 12 клас, но въвеждане на само по един учебник по предмет, облекчаване на учебното съдържание, което да е съобразено с възрастта на децата, обвързаност на образованието и бизнеса, промени, свързани с ограничаване на делегираните бюджети и др.

Заради дебатите в парламента и обиколката на региона, председателят на БСП Корнелия Нинова, се включи в срещата със закъснение. „Ние сме тук, за да ви слушаме, за да ни кажете, за да ни посъветвате, да ви предложим решения на болките, които имате. Ако харесвате тези решения, да се хванем за ръце и да направим така, че да можем да ги изпълним заедно”, обърна се към залата лидерът на левицата и разясни нуждата от промяната на досегашния модел и новите идеи, които предлага БСП във Визията.

Корнелия Нинова изтъкна и че БСП има претенцията да е алтернатива, защото е доказала на обществото с наложената промяна вътре в самата партия с мандатността за депутати и за председателя на партията и избора му от всички членове, че има силата да промени и държавата. Тя припомни и че БСП е различна от другите партии, защото не се попами да участва във властта и да облагодетелства 100 души с постове, като по този начин власт и опозиция щяха да са на държавната софра, а народът да е гладен. Председателят на партията беше и много самокритична, очертавайки допуснатите грешки от партията и от ръководствата й, от които тя си е взела поука и иска да ги промени.

„Изход има – оставка на цялото правителство, демократични предсрочни избори и каквото народът реши.  За тези избори трябва да сме готови с конкретния план, с конкретната визия и да се знае, че поетите от БСП ангажименти са неотменими. Обещаваме само това, което можем да изпълним. Повече няма да има излъгани, повече няма да има подведени. Което не можем, ще го кажем предварително, но кажем ли на конгреса на 26 януари това ще стане по този начин, хората да са сигурни на 120 %, че ще е станало”, допълни още Корнелия Нинова.

Накрая на речта си тя отново благодари за най-добрия резултат, постигнат за БСП в област Ямбол  през 2017 г., и изрази увереност, че през 2019 г., когато ще има предсрочни парламентарни, европейски и местни избори регионът не само ще повтори този резултат, но и ще го увеличи.

Присъстващите в залата бяха много активни в предложенията и изказванията си. Те направиха конкретни предложения за Визията в областта на образованието, регионалната политика, икономиката, данъчното законодателство, промени в закона за обществените поръчки, въвеждане на електронно правителство, правосъдната система и др.

Накрая на срещата председателят на БСП в Ямбол Катя Георгиева запозна Корнелия Нинова и народните представители с проблемите на Ямбол – липса на пречиствателна станция, изчерпване капацитета на регионалното депо, замърсяване на района с течащи инфилтратни води, непочистената река Тунджа, нецелесъобразно въведената синя зона, незаконните такси в детските градини,  проблеми с конструктивната устойчивост на сградата на Безистена и на две детски заведения и с предизборното искане на облигационен заем от 9 млн. евро, който гражданите на Ямбол ще трябва да връщат 12 години и с лихвите той ще достигне 20,6 млн. лв.

Тя припомни, че до 17 декември всеки гражданин може да изрази позицията си за искания заем.