Концерт на Камерен оркестър „Дианополис“ и световноизвестната акордеонистка Вероника Тодорова

В неделя, 8 май, Камерен оркестър „Дианополис“ ще зарадва почитателите си с концерт в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ – Ямбол.

Музикалното матине ще започне в 11:00 часа, а в програмата му са включени произведения на майстора на тангото Астор Пиацолла, на гения от Пезаро и известен кулинар Джоакино Росини, на италианската джаз звезда Ренцо Руджиери, на български композитор, диригент и музикален педагог Асен Димитров.

Солистка на концерта е световноизвестната акордеонистка Вероника Тодорова, наричана „вълшебницата с акордеона“, „царицата на сцената“, „магьосница“. След Световното първенство за акордеонисти в Норвегия през 2006 година тя е призната за най-добрата на този инструмент на планетата.

Италианска фирма, световноизвестен производител на акордеони, избира талантливата българка за свое рекламно лице, затова класните инструменти, с които свири Вероника, са създадени специално за нея. Младата музикантка свири всичко – класика, джаз, поп, вариете, танго, българска народна музика, обича да импровизира.

Вероника Тодорова е родена в Плевен. Свири на акордеон от 6-годишна, учи в ловешката музикална школа при Димитър Цветков, а после продължава при Мариета Жекова в град Троян. На 10 години печели първото си отличие на конкурс в Клингентал, Германия. Следват още много награди: печели първо място в националните конкурси в Пловдив, Русе и Нови пазар, а през 2003 година получава отличия в Чехия и Швейцария.

 Заминава със семейството си за Германия и постъпва в школата на известния италиански професор Ренцо Руджиери, един от най-големите съвременни джаз музиканти. Той я подготвя за участие в най-престижния конкурс за акордеонисти, който се провежда в Кастелфидардо (Италия). След година българката се включва в това музикално състезание и става трета, с което предизвиква фурор, защото за пръв път от десетилетие жена стига до втория тур.

Тодорова е обявена за „майстор на Германия“, печели отличия във Финландия, Австрия, Словения, Италия, Сърбия, Чехия, Швейцария. Пет поредни години – от 2012 до 2017 г., е стипендиант във Франкфурт на академията „Йехуди Менухин“ и изнася между 150 и 170 концерта годишно. Паралелно с това преподава на деца в Германия, изявява се и като диригент на два оркестъра.

Сега Вероника Тодорова отново е в България. Тя е организатор и мениджър на фестивал, създаден по нейна идея, преподава в училище в Дебнево, мотивира и свои колеги музиканти от Троян да предават знанията и уменията си на децата.

 

Билетите за концерта вече са в продажба на касата в Културно-информационен център „Безистен“.