Контрабандни над 9.2 кг сребърни и златни накити откриха митническите служители на МП Лесово в лек автомобил

Митническите служители на Митнически пункт Лесово откриха контрабандни 9187.60 грама сребърни изделия и 74.84 грама златни накити на стойност над 80 000 лева при проверка на лек автомобил. 
Колата пристига на входящо трасе на МП Лесово на 26.01.2024 г., около 17:30 часа, на път от Турция за Румъния през България. В зоната за митнически контрол водачът, румънски гражданин с инициали И.Б., както и пътуващите в автомобила, са заявили, че нямат нищо за деклариране. По метода „анализ на риска” лекият автомобил е селектиран за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия инспекторите откриват във фабрични кухини във вратите на автомобила, под кората на багажното отделение, както и на дъното на куфар и чанти с багаж пакети, опаковани с тиксо. Установено е, че те съдържат общо 9262.44 грама бижутерийни изделия от бял и жълт метал. След извършената експертиза е установено, че са златни накити и изделия от сребро. Общата им стойност възлиза на 80 984 лева.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Ямбол. Задържан е румънският гражданин И.Б. Престъплението е квалифицирано по чл.242, ал.1, б. „а“ от Наказателния кодекс.