Конкурсът „Джон Атанасов“ очаква новите си лауреати

Започва конкурсът за наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Републиката за 2017 година, съобщиха от кабинета на държавния глава. Наградата на името на световноизвестния изобретател от български произход, създател на първия електронен цифров компютър, се връчва от 2003-та година на изявили се в световен мащаб млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки. Сред лауреатите й са ръководители на изследователските центрове на водещи изследователски институти и мултинационални компании в различни направления на компютърните науки. Ето категориите за тази година:

1. Награда „Джон Атанасов“ – за млади български учени, изявили се в областта на компютърните науки, с цел насърчаване в световен мащаб на развитието на потенциала на младите българи.

2. Грамота „Джон Атанасов – Ученици и техните преподаватели“ – за успехи, постигнати в международните олимпиади по информатика и по информационни технологии през годината

3. Грамота „Джон Атанасов – за проект с голям обществен принос“;

4. Грамота „Джон Атанасов – за дебютен пробив в областта на компютърните технологии“.

Носителите на Наградата и Грамотите „Джон Атанасов“ се определят от жури, съставено от водещи в областта на компютърните науки учени и професионалисти. Крайният срок за кандидатстване за отличията е 21 август 2017 година. Правилата за всяка от категориите и необходимите документи за участие в конкурса са публикувани в специален раздел на сайта на президентската институция, където може да се запознаете с подробности за надпреварата и с досегашните лауреати.