Коледарски празник с децата на Ямбол

С цел стимулиране съхраняването и популяризиране сред малките жители на града на специфичната традиция на танцуващите коледари, община Ямбол и тази година организира отделен празник за детските коледарски групи.

       Съставите от детски градини и училища ще се изявят на 19 декември, сряда, в Голямата зала на общината. Програмата започва от 9.30 часа с Коледен благотворителен базар, част от благотворителната кампания на община Ямбол „Подай ръка – спаси живот“. От 10.00 часа, във фоайето на залата, ще бъде открита изложба с награждаване авторите на отличените творби в конкурса на ОДК по приложно и изобразително изкуство „От Коледа до Васильовден“.

      Представянето на коледарските групи от детски и учебни заведения започва в Зрителната зала на общината от 11.00 часа. Детският коледарски празник няма  конкурсен характер, но целта е групите да представят максимално близо до автентичния му вид характерния за Ямбол начин на коледуване – с песни, наричания и уникалния за страната коледарски танц.

      Детският празник по традиция предхожда фестивала „Ямболски коледарскибуенек“ , който и тази година ще се състои на връх Коледа – 25 декември.