КОЙ Е ПОБЕДИТЕЛ В ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2016

Уважаеми приятели,

Умишлено не публикувахме този материал, преди провеждането на първия тур от Изборите за президент 2016 г. Не искаме да бъдем свързвани с определен кандидат, т.к. ние не сме собственост на никоя партийна централа или инициативен комитет. Няма как да изразяваме симпатията си към определена кандидатура, защото още преди създаването на „Ямболпрес“, обявихме, че скромният ни екип ще бъде ОБЕКТИВЕН. Всъщност това е единственото нещо, което обещахме на нашите приятели, които бяха причината за появата на медията, и смятаме, че през изминалите 5 години сме спазвали принципа на ОБЕКТИВНОСТ. Нямаме страхове, т.к. през всичките тези години, за всичките тези публикувани материали, сме смятали, че Правдата е на наша страна.

За президентските избори се регистрираха 22 кандидатски двойки. Тези 44 човека можем да разделим на 3 групи:

  • Партийни кандидатури: Цецка Цачева /ГЕРБ/, Румен Радев /БСП/, Трайчо Трайков /РБ/, Красимир Каракачанов /ВМРО – НФСБ – АТАКА/, Ивайло Калфин /АБВ/, Пламен Орешарски /ДПС/, Татяна Дончева /21/, Александър Томов /БС-ЕЛ/. За Томов е малко спорно, дали е партийна кандидатура или би следвала да се отнесе към третата група, т.к. всъщност издигналата го партия съществува само документално и при всички случаи членската й маса не наброява повече от хората в който и да е инициативен комитет.
  • Независими кандидатури: Веселин Марешки
  • Кандидатури, получаващи под 1%: Жорж Ганчев, Димитър Маринов – Пищова, Александър Каракачанов и т.н. и т.н.

При така направеното групиране, съвсем логични са и прогнозните резултати, които се надпреварваха да обявяват социолозите. Предвиждаха на Цачева и Радев по около 25-28 %, на Каракачанов – 10 – 15%, на Калфин – 6%1 на Трайков – 5%, на Орешарски и Дончева – под 4%. Всъщност на практика се получава, че единствено партийните кандидатури получават реални гласове, подлежащи на преброяване. Естествено на двете партии с най – голямо парламентарно представителство се пада и най – голямата подкрепа. На практика изборите за Президент са отражение на парламентарното разпределение на гласовете на българския гласоподавател. Всички партийни кандидати, с изключение на ген. Радев, са професионални политици. Те през по – голямата част от съзнателния си живот са работили като политици. Заемали са различни постове, участвали са на безброй избори – успешно или неуспешно, преминавали са през различни партии, движения, формации и коалиции. Единствено ген. Радев не е „работил“ като политик, но пък кандидата за Вицепрезидент Йотова, компенсира това в пълна степен.

В плеядата от имена – партийни  и всякакви, наблюдаваме това на Веселин Марешки – единствен Независим кандидат. Веселин Марешки, не е издигнат от никоя партия, не разполага с партийна централа, не разполага с мрежа от представителства в населените места, не разполага с депутати, с общински съветници, с партийни функционери и деятели. Марешки е единствения кандидат, който без да ползва Държавната машина, попада в групата от кандидати, които събират реален вот. Нещо повече – изпреварва кандидати, които са издигнати от парламентарно представени партии. Това са Трайчо Трайков и Ивайло Калфин. Трябва да се има предвид, че Трайков е кандидат на една от трите политически формации, участващи в настоящото коалиционно правителство. Калфин също беше част от настоящото управление на държавата. Марешки води и пред Орешарски – кандидата на ДПС.

Възниква въпросът, къде е мястото на гениално зададения от сценаристите на Слави въпрос: „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“. Че защо ни питате това, след като на Мажоритарния вот за избор на Президент на РБългария, не се гласува мажоритарно. Всъщност не напълно. Мажоритарно гласуват, хората дали своя вот за Веселин Марешки. Тези хора в действителност са гласували за мажоритарно издигнатия независим кандидат, неподкрепен от никое политическо формирование.

Ако направим анализ на общините, където изборът за кмет е мажоритарен, ще видим, че най – успешните общини са тези, които се управляват от хора, които са преминали от предприемачеството в заемането на политически пост. Лошото е, че  почти не останаха хора – успешни предприемачи, които да са съгласни да се занимават с политика. Причините за това нежелание са ясни.

Кой всъщност ще е победител на днешните избори, Цачева или Радев, Марешки, Трифонов, партийните централи или мажоритарния вот?

 

Огнян Огнянов – съуправител на „Юро Медиа Груп“ ООД

%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b82