„Козият рог” гостува на сцената на Ямболския театър през септември

„Козият рог“ е едно от най-важните произведения в българското кино. Драматичен театър-Ловеч прави неговата първа сценична реализация, която зрителите и гостите на Ямбол ще могат да гледат на 15 септември от 19 ч. на сцената на Драматичен театър „Невена Коканова“. /Билетите са в продажба на касата на театъра/

Пиесата, по едноименния разказ и филмов сценарий на Николай Хайтов, е под режисурата на Кристиана Бояджиева. Сценографията и костюмите са дело на Кирил Наумов,  музиката – на Мартин Костакиев. 

Ролята на Караиван е поверена на известния театрален и филмов актьор Филип Аврамов, а на Караиваница и Мария – на Янислава Линкова. Заедно с тях на сцената ще излязат Боряна Бабанова, Аделина Петрова, Тодор Лазаров, Явор Костов, Георги Грозев и Гьорги Трайков.

Със средствата на театъра безсмъртната творба на Хайтов оживява за първи път на българска сцена, пренасяйки паметта за миналото на българския народ в една незабравима история за несправедливост и отмъщение, любов и загуба, чест и възмездие.

Разказът се връща към българската история в периода на турското робство – трудни времена, в които народът живее в страх, несигурност, недоимък и най-вече е жертва на своеволията на робовладетелите.

 

В историята силно въздействат образите на суровия Караиван, който превръща дъщеря си Мария в инструмент на отмъщение поради погубената семейна чест от турците. Отгледана като момче, в усамотение и тайна, Мария е способна да убива враговете, които са изнасили и сложили край на живота на невинната й майка. Козият рог е нейното оръжие, с което всява страх и ужас в сърцата на турците. В тази жестока история основният мотив, който води действието, е жаждата за отмъщение.

 

Природата на Мария обаче е различна. Макар и в плановете на нейния баща Караиван – за нея да е забранено да има своя собствен живот като жена, тя се опитва да сложи началото на една любов, която се оказва фатална. Козият рог убива нейния любим от ръката на баща й.

След смъртта на майка й, след изпълненото отмъщение, с тази последна смърт се разкрива истинският образ на Караиван, който все още не може да преживее страховитата съдба на Караиваница.