Кметът на Ямбол поздрави златната медалистка Божидара Амуджиева за нейните успехи

Многократната шампионка от международни олимпиади по математика Божидара Амуджиева и нейният баща Георги Амуджиев обсъдиха с кмета на община Ямбол Валентин Ревански политиката на общинското ръководство за задържането на младите хора в България. Само преди дни 16-годишната Божидара завоюва поредния си златен медал и купа 1st Runner Up от финалния кръг на интернационалната олимпиада по математика на Югоизточна Азия (IMOCSEA).

Божидара участва в подобни състезания от 7-годишна възраст и вече е натрупала над 70 отличия, заслуга за което имат и нейните родители, подчерта с благодарност кметът Валентин Ревански.

През учебната 2022-2023 г. донесе за Ямбол бронзов и диамантен медал  от олимпиадата на Югоизточна Азия, както  и три сребърни награди – от олимпиадите във Филипините, Тайланд и Хонг Конг, за което беше отличена и от Община Ямбол в навечерието на Деня на народните будители.

Сега Божидара Амуджиева получи от кмета на Община Ямбол картина и сувенири. Валентин Ревански й пожела постигането на нови върхове.

Младата математичка сподели, че все още не е решила точно каква професия ще избере занапред – архитектура или програмиране, но се е насочила към висше техническо училище в Сингапур.

„Важно е да избереш професия, която ще ти доставя удоволствие. Но е важно и младите хора да остават и да работят за родното си място“, каза Валентин Ревански.

Георги Амуджиев сподели вярването си, че държавата трябва да задължава студентите държавна поръчка да работят за нея и допълни, че семейството му е останало в Ямбол, защото е доволно от политиката, която общинското ръководство въведе през последните четири години.