Кметът на Ямбол – окончателно оневинен

Върховният касационен съд потвърди оправдателната присъда на кмета на Ямбол Георги Славов, постановена от Бургаския апелативен съд, с която той бе признат за невинен и оправдан по повдигнатото му от прокуратурата обвинение за длъжностно престъпление по т. нар. „водопроводно дело“.

Съдебният състав от ВКС изрично посочва, че видно от доказателствата по делото, не се установява кметът, със своите действия, да е нарушила служебните си задължения и да е превишил властта и правата си по повод възлагането и сключването на договора за обществена поръчка, заради който бе привлечен като обвиняем. Касационната инстанция е категорична, че на базата на възприетите фактически обстоятелства и въз основа на съвкупния анализ на доказателствените източници, правилно е прието, че реализираното от Славов поведение не осъществява обективните и субективните признаци на престъплението по чл. 282 от НК- нито по основния състав на текста, нито по квалифицираните му състави по ал.2 и ал.3 от НК, поради което правилно е бил признат за невиновен и оправдан от въззивния съд.

С потвърждението от Върховния касационен съд на тази оправдателна присъда фактически приключва т.нар. „водопроводно дело“, а с него и и всички дела срещу кмета на Ямбол, започнали още през 2009-2010 г.

Доволен съм, че най-после приключиха всички съдебни саги срещу мен и след близо 8 години истината излезе наяве. Когато фактите говорят няма нужда от дълги коментари. Съжалявам, че толкова много усилия на държавата и на община Ямбол бяха пропиляна напразно, заяви след решението на ВКС кметът на Ямбол Георги Славов. Той допълни, че водещ във всичките му действия е бил общественият интерес и сега това е видно за всички.

kmet_yambol