Кметът на Община „Тунджа“ Георги Георгиев откри официално жътвената кампания в общината

На 16 юни 2017 г., за шеста поредна година в землището на с. Търнава тържествено се откри жътвeната кампания в Община „Тунджа“.

Организатори на утвърдилата се церемония са и зърнопроизводителна фирма „Пеликан Агро” ЕООД, Община „Тунджа“и кметство с. Търнава.

На празника присъстваха кметът на общината Георги Георгиев, областният управител Димитър Иванов, заместник-кметът Георги Чалъков, секретарят на общината Андон Кръстев, кметът на с. Търнава Андон Матев и управителят на фирма „Пеликан Агро” ЕООД – Таня Тодорова.

Благодарствен молебен за спорна работа, добра реколта и успешни добиви отслужиха отец Стоян и отец Жельо.

Възстановка на ритуала „Зажънване“ представиха самодейците от клуб на пенсионера „Доверие“, село Чарган.

С песен на уста, облечени в типични тунджански носии и забрадени с бели кърпи, самодейците нагазиха в златната нива и със сърпове и паламарки събраха първите натежали житни класове.

Както повелява традицията, с тях бяха направени снопове, като първите два бяха дадени на собствениците на „Пеликан Агро“ и на „чорбаджията“ на общината – кмета Георги Георгиев. Те ги откупиха с желязна пара – символ на здравето и силата.

Да е едро житото, да са пълни хамбарите и да има хляб на трапезата – това бяха основните пожелания, изречени от самодейците. 

Жътварите поднесоха и прясно опечена пита, събрала в себе си благодатните слънчеви лъчи, труда и любовта към земята на тунджанци.

На официалните лица беше поднесена и традиционната „брада“ – ръкойка от класове, съчетана с цветя и завързана с червен конец. Както традицията повелява, брадата се носи от стопанина у дома и се окачва до иконостаса. Така престоява до „Симеоновден”, когато започва новата сеитбата. Зърното от брадата се стрива и заедно с другото семе се посява…

Празникът продължи в парка на селото с богата програма от жътварски песни и български танци в изпълнение на самодейци от селата Чарган, Могила, Победа, Хаджидимитрово, Тенево и Джинот. Специален гост на празника беше фолклорен ансамбъл „Тунджа“, които с медните си гласове огласиха цялото село.

Организаторите бяха предвидили в тазгодишното издание на зажънването нови моменти:

  • Конкурс за детска рисунка на тема „Жътва е!“;
  • Конкурс за обреден хляб.

Творбите бяха изложени в парка, като всеки присъстващ имаше възможност да закупи детска рисунка с благотворителна цел. Събраните средства ще бъдат предоставени във Фонда за стипендии и еднократно финансово стимулиране на ученици, студенти и младежи от община „Тунджа“. Резултатите от конкурсите ще бъдат обявени официално на 19 юни 2017г.

На празника беше раздаден курбан за здраве, дар от „Пеликан Агро“ ЕООД, за всички присъстващи.