Кметът на Болярово с остра реакция срещу закриването на Граничния полицейски участък

Кметът на община Болярово Христо Христов възрази остро срещу решението на министъра на вътрешните работи да бъде закрит местния граничен полицейски участък. Това решение не е съгласувано с ръководството на община Болярово. За него кметът е научил съвсем неофициално, вследствие на което веднага е потърсил съдействието на народни представители, на президента. Решението обаче вече е факт и през месец юли предстои всички служители на ГПУ-Болярово да бъдат преместени.
Проблемът ще бъде обсъден и на предстоящото заседание на Общинския съвет на 22 юни. Кметът Христов внесе предложение Общински съвет-Болярово също да приеме декларация против решението на министъра на вътрешните работи за преструктурирането на РДГП – Елхово чрез закриването на Граничен полицейски участък-Болярово.
Граничен полицейски участък беше разкрит през 1998 г. след настояване от страна на местната общност. Община Болярово предостави не само сградния фонд, но и съдействахме със средства от общинския бюджет за ремонтирането и оборудването на помещенията, припомни кметът Христо Христов.
Охраняваните от ГПУ-Болярово 35,544 км от държавната ни граница съвпадат с южната граница на Община Болярово. Това е близо 24 % от цялата дължина на сухоземната граница, охранявана от РДГП-Елхово.
Мотивите за закриване на Граничното полицейско управление в Болярово, което показва високи резултати, както в оперативно-издирвателната работа така и в превенцията на нелегалната миграция и трафик на хора, са неясни предвид реалната ситуация и засиления миграционен натиск по българо-турската граница през последните години. Както се посочва и в отчетните доклади на МВР, най-натоварена в миграционно отношение през 2021 година остана българо-турската граница. Предотвратени са 42 168 опита за незаконно влизане в България, което е с над 5 пъти повече в сравнение със същия период на 2020 г.
Само тази година, за периода 01.01.2022-30.04.2022 г. задържани незаконни мигранти на вход на държавната граница България-Турция са 436, от които 323 на зелена граница. Наблюдава се 95,7% увеличение в сравнение със същия период на 2021 г.
Зоната на отговорност на Граничен полицейски участък – Болярово е далеч по-голяма. При липсата на постоянно полицейско присъствие в 20-те населени места на община Болярово, чиято обща територия е 667,9 квадратни километра, равняващи се близо на 20 % от територията на област Ямбол и 3,4 % от тази на Югоизточния район от ниво 2, Граничният полицейски участък оказва изключително съдействие за опазването на обществения ред и най-вече за спокойствието на жителите, отбелязват още от ръководството на община Болярово.
На Граничния полицейски участък се разчита и за ранно оповестяване на случаи на пожари в горските ни територии, както и за пряко участие с техника и хора в гасенето на такива пожари. Само общинските горски територии са 5291.8 ха.
С тази реформа ще се влоши нивото на сигурност и обществен ред в община Болярово. Засягат се и човешки съдби, включително и свързаните с това трудово-правни взаимоотношения на над 100 служители от ГПУ – Болярово, техните семейства и близки, категоричен е кметът Христо Христов.
Вземането на такова решение, без да се има предвид мнението на представителите на местната власт, а именно кмета на община Болярово и Общински съвет – Болярово, представляващи жителите на общината, предизвиква в голяма степен крайно недоволство от страна на населението.
Жителите на общината са готови да излязат и на протест срещу готвената реформа, а от местната администрация изразяват готовност да предприемем всички разрешени от закона действия, за да защитят техните интереси.