Катя Георгиева: Партийна пропаганда на ГЕРБ със средства на ямболските граждани

Недопустимо е с общински средства община Ямбол да води партийна пропаганда на ГЕРБ и да се „отстрелва” неудобния опонент.
В общинския бюлетин, за който плащат с данъците си всички граждани, община Ямбол отново е предприела кампания срещу БСП във връзка с предложението за местен референдум. Използвани са обидни и манипулативни квалификации, които целят най-вече да принизят искането за референдум и да умаловажат надигащата се енергия на гражданите да изразяват пряко и свободно своето мнение.
Няколко са манипулативните твърдения в общинския бюлетин.
Манипулация е, че събирането на подписи е извършвано в нарушение на правните норми. Припомням, че в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление няма забрана и ограничение на местата за събиране на подписи. Единственото задължение на организаторите на подписката е да съгласуват с общината местата общинска собственост, на които ще се извършва събирането, и ние го направихме. Не случайно след подадения сигнал от кмета на Ямбол по този повод прокуратурата отказа да образува досъдебно производство, защото няма нарушения, но това удобно се премълчава.
Манипулативно е и заглавието в общинския бюлетин „Лица с присъди и чужди граждани – вписани в подписката”, което явно цели да внуши на гражданите, че едва ли не те са преобладаващи, щом се набляга на тях. Каква е истината?! От внесените в Общински съвет 7627 подписа на граждани само 3 са на лица, изтърпяващи наказание лишаване от свобода, а 8 са на лица, които не са български граждани, т. е. прословутите 11 подписа са едва една хилядна от общия брой подкрепили референдума, но ръководството на общината ги използва за манипулативна пропаганда, за да обезличи позицията на 6456 граждани, коректно предоставили личните си данни в подписката.
За мен е недопустимо общината да използва парите на гражданите, за да разпространява неверни твърдения и манипулативни внушения, извършвайки партийна пропаганда за ГЕРБ и вярвам, че ямболци няма да простят това…