Катя Георгиева, общински председател на БСПв Ямбол: БСП се опитва да бъде изразител на мнението на гражданите

 

– Какви са конкретните изборни резултати в Ямбол?

 

-На тези избори в Ямбол гласуваха 18 291 граждани от общо 67 429 в избирателните списъци, а това е 27,12 % избирателна активност. За БСП са дали гласа си 5950 избиратели, което е 33,67 % от всички действителни гласове. За ГЕРБ с гласували 5523 души, или 31,25 %. Въпреки ниската избирателна активност в сравнение с предишните европейски избори през 2014 г., БСП в град Ямбол увеличава гласовете си с 1034, а ГЕРБ губи подкрепа от 1900 избиратели.

 

    Как спечелихте изборите в Ямбол?

-Тази предизборна кампания беше изключително тежка и бих казала – неравностойна. ГЕРБ проведоха скъпа и много активна кампания, каквато не са правили досега. Целият град беше залят с предизборна агитация. По централните улици и по основните пътни артерии не остана електрически стълб, на който да не е поставен техен плакат. В центъра имаше предизборни рикши, томболи с награди. На помощ им се притече и лично Бойко Борисов, който обеща 27 млн. лв. за довършване на болницата в Ямбол и втори път дойде в региона, за да инспектира строителство на газопровод.

На фона на тяхната необичайно активна кампания, ние от БСП се опитахме да проведем кампания близо до хората, лице в лице. Бяхме скромни и добронамерени и може би това спечели тези, които ни се довериха. Затова сме много благодарни към всички, които ни подкрепиха и оцениха нашия подход към тях.

  • Как БСП в Ямбол печели доверие?

-БСП в Ямбол се опитва да бъде изразител на мнението на гражданите, защото най-големият проблем на нашия град е липсата на диалог с местната власт.

През изтеклите 4 години на този мандат групата съветници от БСП изразявахме мнението на гражданите в Общинския съвет, бяхме активен коректив на управляващите, посочвахме проблемите, но те не искаха да ни чуят и не приемаха нито една позиция, различна от тяхната.

Гражданите искаха Синята зона да не се разраства – ние внесохме предложение за ограничаване на обхвата й, но то не беше прието от мнозинството.

Част от хората са затруднени с плащането на таксите в детските заведения – ние внесохме предложение за отмяната им.

Когато през 2017 г. кметът за първи път поиска да изтегли 17 млн. лв. облигационен заем без да се допита до гражданите, ние като общински съветници се опитахме три пъти да поискаме провеждането на местен референдум, но Общинският съвет отказа.

При втория му опит през 2018 г. да изтегли 9 милиона евро заем, ние подкрепихме инициативата на граждански комитет, който инициира подписка за провеждане на местен референдум,  но Общинският съвет отново не се съобрази с желанието на близо 10 000 граждани (6 500 от които бяха с  абсолютно с редовни лични данни) и не позволи той да се проведе.

Кметът на Ямбол подведе гражданите с този облигационен заем. Когато включи заема от 17, 6 млн. лв. в бюджета на общината, той посочи като краен срок за завършване на обектите месец юни тази година. Месец юни идва, но заемът все още не е изтеглен, няма и избрани изпълнители за обектите, а за някои от тях няма дори обявени обществени поръчки. Оставаме с убеждението, че този заем се използва по-скоро като предизборен трик, отколкото наистина да се развива Ямбол.

Искам да уверя гражданите на Ямбол, че ние ще продължим да търсим тяхното мнение, че заедно ще изготвим програма за управление на града, която да включва конкретни ангажименти за всеки квартал и ще поискаме тяхното доверие и на местните избори, за да управляваме заедно Ямбол.

         ГЕРБ губи от БСП и в петте общини на Ямболска област, включително и в областния град, а Бойко Борисов не посочи Ямбол сред областите, в които ще „чисти всичко до корен”. Как си обяснявате това?

   -Не е наша работа да се месим във вътрешните дела на ГЕРБ, но горепосоченият факт наистина е интересен за анализ. Ямбол не беше споменат сред организациите, в които ще се правят промени.

В град Ямбол ГЕРБ управлява от 12 години. Кметът е и областен лидер на партията. От години активни граждани сигнализират полиция и прокуратура за извършени нарушения от кмета, изпращат сигналите и лично до Бойко Борисов, но няма никаква реакция. В Ямбол гражданите остават с убеждението, че има политически чадър над кмета и контролните органи не смеят да го проверяват. Затова и сега вероятно Ямбол не се споменава, въпреки че е сред загубилите изборите.

         Защо БСП не спечели в страната?

-Ще изразя личното си мнение. В тази кампания БСП успя да покаже на гражданите защо не трябва да изберат ГЕРБ, като посочваше лошото му управление, но вероятно не успяхме да убедим хората защо трябва да изберат нас и не успяхме да им обясним ясно какво им предлагаме.

Наистина силите в кампанията не бяха равностойни – срещу нас с държавни средства министър – председателят водеше паралелна кампания, в която всеки ден беше някъде и всички медии го отразяваха. Цялата държавна и общинска администрация, назначена от ГЕРБ, беше впрегната да гласува, фирмите от обкръжението на управляващите също ги подкрепиха и това вероятно уплаши хората и те не се осмелиха да се противопоставят на управляващите. Вероятно силите им срещу държавната машина достигнаха само до там да не излязат да гласуват, но не и да потърсят алтернатива. На това се дължи и ниската избирателна активност.

Въпреки загубата, БСП няма да се откаже да бъде активна опозиция, защото на този етап само тя е изразител на различната позиция.